Keresés
Close this search box.

A COVID-19-fertőzés különbségei gyermekeknél és felnőtteknél

//

A gyermekek jelentős része rendszeresen jár közösségbe, ráadásul a fertőzések könnyebben terjednek közöttük, mint a felnőtt lakosság körében. Milyen tüneteket figyeljünk esetükben? Miben tér el a COVID-19-fertőzés lezajlása a felnőttek és a gyerekek esetében?

A COVID-19-fertőzés különbségei gyermekeknél és felnőtteknél

E kérdéseket igyekezték megválaszolni Dr. Wei Xia gyermek-pulmonológus és munkatársai a Pediatric Pulmonology szaklapban megjelent tanulmányukban. A fertőzött gyermekek klinikai tünetei megegyeznek a felnőtteknél tapasztaltakkal, de azok általában enyhébbek, viszont a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőttkorban. Gyermekek esetében azonban sokkal jobb a betegség prognózisa.

A kutatók vizsgálatai alapján a COVID-19-cel megfertőződött gyermekek 40%-ánál egyéb fertőzést is ki lehetett mutatni, gyakran társult hozzá influenza, esetleg más vírus vagy bakteriális fertőzés. A tény, hogy esetükben már a fertőzés előtt is fennállt valamilyen egyéb betegség, arra utal, hogy az ilyen gyermekek a többieknél könnyebben fertőződnek meg.

A laboratóriumi leletek szerint a gyermekek 80%-ánál emelkedett volt a procalcitonin (PCT) szintje, ami a bakteriális fertőzésre utal. Mindez a fertőzött felnőttek esetében nem volt jellemző.

A gyermekek rendszerint inkább a felső légúti fertőzésekre érzékenyek – a még fejlődőben lévő immunrendszerük miatt (ettől azonban eltér a COVID-19 tünettana).

Koronavírus-fertőzésre többnyire csak köhögés, nehézlégzés és láz esetén gyanakszunk, de láz – a felnőttektől eltérően – gyerekek esetében csak ritkábban jelentkezik, így a gyermekek fertőződésére gyakran fény sem derül. A főként a téli időszakban gyakori, magas lázzal járó gyermekbetegségekekért ugyanakkor más kórokozók felelősek.

Források:
Orvostovábbképző Szemle, Dr. N. T
http://otszonline.hu/cikk/a_gyermekek_es_felnottek_covid_19_fertozesenek_kulonbsegei
Worcester S. COVID-19 characteristics differ in children vs adults. Medscape Medical News. March 13, 2020.
Wei Xia, Jianbo Shao, Yu Guo, et al. Clinical and CT features in pediatric patients with COVID‐19 infection: Different points from adults. Pediatric Pulmonology Published 05 March 2020, https://doi.org/10.1002/ppul.2418
Weiyong Liu, Qi Zhjang, Jumbo Chen, et al. Detection of COVID-19 in children in early January 2020 in Wuhan, China. N Engl J Med 2020 March 12, Doi: 10.1056/NEJMc2003717

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!