Keresés
Close this search box.

A testedzés a vitalitás záloga!

//

Ha a tavasz közeledtével úgy döntöttünk, hogy elég a bezártságból, az ülő életmódból és a plusz kilókból, mielőtt belevágnánk az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekbe, testileg és lelkileg készítsük fel magunkat erre – különösen, ha a tél folyamán inaktív életmódot folytattunk!

A testedzés a vitalitás záloga!

Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív- és érrendszert, a keringési, a légzési és a mozgásszervrendszert.

Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározzuk azt a cél, amit el szeretnénk érni – legyen az akár a tavalyi edzettségi szintünk visszanyerése, annak meghaladása, heti meghatározott számú edzés vagy akár egy konkrét táv rendszeres lefutására való felkészülés.

Az edzés lényege, hogy a szervezet valójában stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat és megtartsuk a terhelés- pihenés helyes arányát.

Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra e folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten vághatunk neki a futásnak vagy egyéb edzésnek.

Amit nem szabad kihagyni, az a bemelegítés és a levezetés!

Edzés előtt a bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, hanem a sérülések esélyét is csökkenthetjük ezáltal. Javasolt bemelegítésként némi gimnasztika után lendületesen gyalogolni, amit később lassú kocogás válthat fel. Így serkentjük a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak. Sokaknak segíthetnek a bemelegítő krémek is.

A levezetés is elengedhetetlen, hiszen lazítja az izomzatot, gyorsítja a regenerációt, javítja a későbbi teljesítményt. Nyújtáskor az izmokat statikusan, vagyis rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg. Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tartsunk ki.

A fájós térdet kímélni kell! Sokan az edzések hatására szembesülnek a térdfájdalommal, ami nyilván erősen befolyásolja nemcsak az edzést, de a mindennapi életet is. Különösen azokat fenyegetheti a térdfájás, akiknél a porckopás vagy kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák. Érdemes rászánni magunkat a testsúly rendezésére, hiszen így kisebb terhelés éri a térdeket, és számos más betegség kockázatát is csökkenthetjük.

Akut fájdalmak idején a térdeket erősen megterhelő sportokat, például a futást vagy a teniszt ajánlatos kiváltani tempós sétával és úszással.

Segíthetjük a regenerációt, a fájdalom csillapítását és a gyulladás csökkentését például lökéshullám terápiával, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Szintén jó megoldás lehet a hialuronsav tartalmú ízületi injekció. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást, jelentősen csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!