Keresés
Close this search box.

Furcsa tüneteink

//

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be hirtelen kialakuló ízérzés- és szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig is tarthat, sőt az esetek egy részében megmaradhat.

Furcsa tüneteink

A hirtelen fellépő ízérzés- és szaglásvesztés a koronavírus-fertőzésnek gyakran az első tünete, amikor még semmi egyéb nem utal a betegségre. A PLOS Medicine amerikai szaklapban jelent tanulmány szerint a vizsgált 590, szaglását újonnan elvesztett résztvevő 80,4%-ának, és az ízérzékelésüket elvesztő személyek 77,8%-ának lett pozitív a koronavírus teszteredménye.

Bár a két érzék különálló, mégis összekapcsolódik: a megfelelő ízérzékeléshez szükséges a szaglórendszer működése is. Az ízeket a nyelv különböző területein érzékeljük az ízlelőbimbókkal, de a folyamatot a szaglásunk is befolyásolja.

Idősebbeknél gyakrabban fordul elő az ízérzés zavara, mivel csökken az ízlelőbimbók száma, de ezt szaglászavar is kísérheti az idegvégződések sorvadása vagy az idegpálya, illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése miatt. A fokozatosan kialakuló szaglásvesztés hátterében gyakran idült orrmelléküreg gyulladás áll, melynek kezelése javulást eredményezhet.

Szaglástréning

A COVID-19 fertőzésre összeállított legújabb szakmai ajánlásokban is szerepel Dr. Hummel, német fül-orr-gégész 2009-ben kifejlesztett módszere a károsodott szaglás javítására, a napi A- és B-vitamin, az omega-3 zsírsav, illetve a szteroidtartalmú orrspray alkalmazásának kiegészítésére.

A páciensek heteken át napi 2-szer négyféle illóolajat szagolgatnak felváltva, egyenként 20 másodpercig, 1-1 perc szünettel. Az illóolajok a következők: rózsa, citrom szegfűszeg eukaliptusz (a sorrend tetszőleges).

Mivel a szaglószerv az egyetlen érzékszervünk, amely képes a regenerációra, a kitartó gyakorlás többnyire eredményre vezet. Amennyiben a javulás 12 hét után is késlekedik, kérjen segítséget kezelőorvosától!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fülorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!