Keresés
Close this search box.

Ilyen esetekben fontos a kivizsgálás!

//

A koronavírus-fertőzés az esetek többségében – 80% körül – enyhe tünetekkel zajlik. Súlyosabb, kórházi kezelést is igénylő tünetek főként az idősebb vagy a krónikus – elsősorban magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel élő – betegek és az elhízottak körében fordulnak elő.

Ilyen esetekben fontos a kivizsgálás!

A Mayo Klinika orvosai állítják, hogy ha a fertőzés enyhe tünetekkel is zajlik, a szövődményei kiszámíthatatlanok, valójában nem lehet előre megmondani, hogy kinél, milyen hosszú lesz a teljes lábadozás ideje. Súlyosabb és enyhébb lefolyású fertőzés után egyaránt jelentkezhetnek hosszú távú, akár hónapokig fennálló panaszok, melyekhez hozzátartozhat a gyakori fáradtság, ízületi vagy mellkasi fájdalom és légszomj mellett a fejfájás, a szaglás és az ízérzékelés elvesztése, memória, koncentrációs és alvászavarok, gyors szívverés, kiütések és a hajhullás is.

A koronavírus-fertőzés okozta tüdőgyulladásból való teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe, ám az elhúzódó légúti panaszok akkor is jelentkezhetnek, ha enyhébb tünetekkel vészeltük át a betegséget.

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt egyik kutatásban az átlagosan 48 éves korú résztvevőknél attól függetlenül jelentkeztek az elhúzódó tünetek, hogy enyhébb vagy súlyosabb panaszokkal zajlott-e le a fertőzés. A legtöbben légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal készült mellkas CT lelet a résztvevők 70%- ánál mutatott eltérést, míg a légzésfunkció a betegek 25%-ánál volt kóros.

Hasonló megfigyelésre jutottak az innsbrucki kórház orvosai is, akik a járvány európai megjelenésének kezdetén kezelt betegeik állapotát követték nyomon. A 61 év átlag életkorú pácienseknél a kb. 13 napos kórházi tartózkodást követő 6 és 12 hét múlva végeztek átfogó – laboratóriumi, CT és légzésfunkciós – vizsgálatokat. Az első kontroll alkalmával a betegek több mint felénél tartós légszomj és köhögés állt fenn, a CT 88%-uk esetében mutatott tüdőkárosodást. A következő vizit alkalmával a tüneteik javultak, a CT eredmény a betegek 56%-ánál volt kóros.

A szakemberek szerint a tüdő képes regenerálódni a koronavírus-fertőzést követően, ám a teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe. A betegségen átesett személyeknek nagyon fontos a fokozatos visszatérés korábbi életritmusukhoz, főként az intenzívebb terhelés és sport tekintetében.

Aki koronavírus-fertőzésen esett át és elhúzódó légúti tüneteket tapasztal, lehetőség szerint vegyen részt tüdőgyógyászati kivizsgáláson. Ha a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt. A tüdőgyulladás tüneteit gyakran nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzések esetén előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. A tüdő hörgőcskéi ilyenkor folyadékkal telhetnek meg, s ebben mindkét tüdő érintett lehet.

A kivizsgálás alapján az elváltozásokat idejében diagnosztizálni és egyénre szabottan kezelni lehet a további szövődmények megelőzése érdekében.

Fokozottan érdemes odafigyelniük állapotukra az asztmásoknak , mivel aktív légúti gyulladás esetén (nem kezelteknél) vagy az asztmára szájon át szedett kortikoszteroidok miatt könnyebben kaphatják el a fertőzést. Kiemelten fontos számukra a rendszeres megelőző inhalációs gyógyszer alkalmazása.

A COVID-19-fertőzésen átesett asztmások állapota hosszabb távon is romolhat, gyakran marad vissza ilyen esetben köhögés, ingerköhögés, nehézlégzés, állandó gyengeség. Ne halogassuk ilyen esetben a konzultációt a kezelőorvossal, akár távkonzultáció keretében is!

Dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
Tüdőközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!