Keresés
Close this search box.

Immunerősítés ayurvédikus módszerekkel

//

Védekezőrendszerünk folyamatos terhelésnek van kitéve, testünk folyton küzd a káros környezeti hatások ellen, különösen most, a hűvös tél végi időben, az egészségünket fenyegető vírusfertőzések közepette. Ez kimerítheti immunrendszerünket, és megjelennek az alacsony életerő, az „ódzsasz” szimptómái.

Immunerősítés ayurvédikus módszerekkel

Az ayurvéda módszereinek segítségével regenerálhatjuk az immunrendszer védekezőképességét, hogy erős ódzsaszt hozzunk létre, amely a jó immunitás alapja.

Fizikai erősítés

Az ájurvéda alapvetően a testalkatnak megfelelő étrendi szabályokon alapszik, amelyek biztosítják a megfelelő és elégséges fizikai tápláltságot.

Mentális erősítés

Az összes betegség forrása az értelem helytelen működésében keresendő. A szükséges mentális táplálékot a tanulás, a meditáció, mantra, pránájáma, jantra és más spirituális gyakorlatok végzése által biztosíthatjuk magunknak.

Emocionális erősítés

Az immunrendszerre pozitív hatással van, ha kimutatjuk érzelmeinket: a közös meditáció, a barátságok és a szerelmi kapcsolatok fontos szerepet játszanak az ódzsasz termelésében, a mentális immunitás erősítésében.

A félelem, aggodalom és a stressz ugyanakkor a legjelentősebb immungyengítő tényező.

Az ayurvéda számos antibiotikus hatású, immunerősítő növényt ismer. Ilyenek az amla, a ním, a tulszi (szent bazsalikom) és a guduchi (giloy).

Sokféle fűszert ajánl és használ – azok jótékony hatásai miatt –, a vírusos időszakban közülük főként a következőket válasszuk: oregánó (olaj formájában is), zsálya, szent bazsalikom (tulszi), fokhagyma, édesgyökér, gyömbér, rozmaring.

Az egészséges érzelmek és a kiegyensúlyozott szervezet fenntartását segíti továbbá egyes illóolajok párologtatása; az abhjanga – olajos testmasszázs –; a rendszeres meleg fürdő például gyömbérrel, illóolajokkal; a test napi átdörzsölése szőrkefével; meleg gyógyteák fogyasztása; a rendszeres mozgás; a pihenés és az elegendő alvás.

Ne feledjük: immunrendszerünk sokrétű kapcsolatban van környezetünkkel.

Az, hogy miként gondolkodunk, érzünk és cselekszünk, meghatározza, hogy miként hatunk mi a világra, illetve milyen módon hat ránk a világ.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!