Keresés
Close this search box.

Mentális immunerősítés légúti betegeknek

//

A járványhelyzet miatt egyre többen küzdenek a szorongás és a stressz tüneteivel. A fel nem dolgozott belső feszültségek a légúti betegségek tüneteit is felerősítik, sőt az immunrendszer működését is gyengítik!

Mentális immunerősítés légúti betegeknek

A légúti betegek bizonyára tapasztalták már, hogy stresszhelyzetben tüneteik felerősödnek. Asztmásoknál akár rohamot is provokálhat, allergiásoknak pedig több gyógyszerre lehet szükségük a tünetmentességhez. Kutatások igazolják, hogy a tartós stressz, az aggódás, az idegesség ráadásul csökkenti az immunrendszer védekezőképességét, ezáltal védtelenebbé válunk a kórokozókkal szemben és nehezebben tudjuk leküzdeni a fertőzéseket is. A koronavírus az allergiás, asztmás, COPD-s vagy egyéb krónikus légúti betegségben szenvedőkre fokozott veszélyt jelent.

A kockázat csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell szentelni a betegség kezelésére, a gyógyszerek szedésére, de legyünk figyelemmel a lelki tényezőkre is!

Szorongásunknak számtalan oka lehet:

Hogyan csökkenthetjük a szorongást?

1. A krónikus légúti betegeknek megnyugtató a betegségük felett érzett kontroll, ezért a tünetmentesség érdekében szedjük pontosan a gyógyszereket!

2. Lelki egyensúlyunk helyreállítását segíti, ha a sokkoló hírek helyett a gyógyultak magas számára koncentrálunk, és arra, hogy a betegség 80%-ban enyhe lefolyású.

3. Csökkenti a bizonytalanságot, ha tudjuk, mit kell megtennünk a megelőzéséért, milyen egészségügyi és higiénés előírásokat kell betartanunk.

4. Egzisztenciális szorongás ellen tudatosítsuk, hogy a járvány időszaka átmeneti, aztán újra indul az életünk. Használjuk a jelen időszakot a kreatív újratervezésre , lehetőségeink átgondolására.

5. Ha nyomasztó számunkra az izoláció, éljünk a virtuális kapcsolattartási lehetőségekkel: interneten, telefonon keresztüli együtt ebédelés, beszélgetés, hogy tartsuk egymásban a lelket.

6. Tervezzük meg napjainkat, a napirendet, s legyen benne hely munkának, tanulásnak, testmozgásnak, szórakozásnak, pihenésnek és a szeretteinkkel való kapcsolattartásnak is!

Tény, hogy a bizonytalanság és a tartós stressz rengeteg energiát emészt fel. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni vele, ne féljünk segítséget kérni!

Dr. Révay Edit
életvezetési tanácsadó
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!