Keresés
Close this search box.

Mentes és nem hizlal?

//

Gyakori jelenség, hogy a cöliákia (lisztérzékenység) okozta rossz felszívódás miatt az érintett sovány testalkatú: kissé felpuffadt, előre domborodó hassal. A gluténmentes étkezésre átállva a szervezet regenerálódik, és a helytelenül alkalmazott „mentes” étrend miatt akár jelentős túlsúly is keletkezhet, amit érdemes megelőznünk.

Mentes és nem hizlal?

A cöliákia autoimmun betegség, az érintetteknél a bélbolyhok károsodása miatt rossz felszívódás jellemző. Ha kiiktatjuk az étrendből a búzában, árpában és a rozsban található glutén nevű fehérjét, idővel a bélbolyhok regenerálódnak, a tápanyagok megfelelően hasznosulnak, s a fogyás könnyen átcsaphat hízásba.

A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy búzaliszt helyett a főzés során magas szénhidráttartalmú, alacsony rosttartalmú burgonya- vagy kukoricakeményítőt tartalmazó gluténmentes lisztkeverékeket vagy riszlisztet használunk. Ha emellett továbbra is édességeket nassolunk és még keveset is mozgunk, a kezdeti kedvező súlygyarapodásból elhízás lesz!

Megoldásként a szénhidrátokat nem kiiktatni, hanem helyettesíteni kell lassú felszívódású, magas rosttartalmú összetevőkkel. E célból jó választás a teljes kiőrlésű barna riszliszt, a gluténmentes zabpehelyliszt, a kókusz, mandula, gesztenye, szezámmag, hajdina, csicseriborsó, köles és cirokliszt.

Az étrend alapját a felsoroltak mellett zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek képezzék! Szénhidrátban gazdag nassolnivalók helyett rágcsáljunk például gyümölcsöket, olajos magvakat, zabkását, zabkekszet, kölesgolyót.

A rostbevitel növelésére az ételeket vagy az otthon sütött kenyereket útifűmaghéjjal vagy chia maggal dúsíthatjuk.

Az „álgabonák” – hajdina, amaránt, quinoa, köles – szintén jelentős rostforrások.

A táplálkozás mellett gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról is!

Ne feledjük, a túlsúly már fiatal korban is megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek rizikóját!

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét a kiegyensúlyozott, „mentes” étrend összeállításához!

Rajcsik Enikő
dietetikus
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!