Keresés
Close this search box.

Zsírok és olajok: együk vagy ne együk?

//

Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsíradékokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk valójában nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, mit és hogyan használunk.

Zsírok és olajok:
együk vagy ne együk?

A zsírok és olajok alapvetően energiát biztosítanak, és ilyenkor, hideg időben fontos szerep hárul rájuk a szervezet melegítésében is. (Hasonlóan melegítő hatásúak egyes gabonáink, például az értékes élelmi rostokban is gazdag hajdina, köles és zab.)

A zsírok és olajok ugyancsak nélkülözhetetlenek többek között a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormontermeléshez, az idegrendszer működéséhez, így sokféle módon járulnak hozzá szervezetünk egészségéhez. Emellett persze nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez is.

A hazai konyhában szinte egyeduralkodó napraforgó-étolajat érdemes kreatívan helyettesítenünk valamilyen egészségesebb, finomabb, hidegen sajtolt olajjal. Ezeket – beltartalmi értékeik megőrzése érdekében – lehetőleg ne hevítsük, hanem utólag adjuk az ételekhez, például saláták díszítésére, zöldségkrémlevesek, főzelékek gazdagítására.

A reformkonyha hívei közül egyre többen próbálják ki pl. a tökmag-, szezámmag-, szőlőmag-, dió-, mandula- és mákolajat. Utóbbi egészségre gyakorolt kedvező hatásait magas E-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vastartalmának köszönheti. Főként az idősödő hölgyek figyelmébe ajánljuk (csontritkulás esetén) akár ételkészítéshez, akár önmagában napi 1-2 kiskanálnyi mennyiségben!

Feltétlenül kapjon helyet étkezésünkben a telített zsírok közül a mangalica-, a kacsa- és a libazsír is – hizlaló hatásukról szóló híreket a tudomány már megcáfolta. Ma már tudjuk, hogy ezek emésztésjavító, diétás és fogyókúrás célokra is kitűnő, sőt szükséges élelmiszerek.

Mindig legyen otthon kókuszzsír is, mely kifejezetten jó sütéshez. Ez a kis szénszámú telített zsír nagyon jó hőálló (magas a füstpontja), így többször is felhasználható.

Használjuk minél változatosabban a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsiradékok egyre gazdagodó választékát!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!