Keresés
Close this search box.

A tészta hizlal, nem a szalonna!

//

Ugye, már mindenki tudja, hogy nem a zsírok hizlalnak, hanem a szénhidrátok? Aki még nem biztos ebben, az gyorsan olvassa el ezt a rövid kis cikket, s meg fogja érteni, miért is van ez így.

Az utóbbi években egyre több kutatás bizonyította, hogy a zsír nem is olyan ártalmas, mint eddig gondoltuk. Az emberek egyre növekvő körméretéért a szénhidrátokat kell okolnunk – más néven a kenyeret, péksüteményt, tésztát –, melyeket a hivatalos ajánlások sokáig az egészséges táplálkozás alappilléreként népszerűsítettek.

Azóta kiderült, hogy a szénhidrátfogyasztás visszafogása még a hagyományos kalóriacsökkentett étrendeknél is sokkal jobban fogyaszt, miközben ugyanannyi kalóriát tartalmaz. A zsírfogyasztás csökkentése viszont nem eredményez fogyást. Még a telített zsírok sem annyira rosszak, mint a finomított szénhidrátok.

1984-ben indult el az USA-ban az a masszív kampány, amely az alacsony zsírtartalmú étrendet propagálta. A magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étrend hatására azonban nem csökkent a szívbetegek és túlsúlyosak száma, sőt gyakoribb lett az elhízás és a cukorbetegség.

A Stanford Egyetem kutatásából kiderült: akik tetszőleges mennyiségű zsírt és fehérjét ettek, azok fogytak, akik főként szénhidrátot ettek, azok híztak. A szénhidrátok ugyanis „megbolondítják” az inzulinszintet, amitől a sejtjeink több zsírt vesznek fel. A nagyobb sejtek pedig kövérítenek!

Ami hizlal, az a triglicerid formájában tárolt zsír. A triglicerid ugyanis túl nagy, nem fér ki a sejtfalon, míg a zsírsavak szabadon áramolhatnak ki és be. Leegyszerűsítve: attól leszünk kövérek, ami behajtja a zsírt a sejtekbe, és attól fogyunk le, ami segít bontani a triglicerideket.

Amikor a szénhidrátfogyasztás hatására nő az inzulinszint, zsírt tárolunk, amikor csökken, akkor pedig zsírt égetünk el. Az inzulinszintünket alapvetően az elfogyasztott szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg.

Őrült fordulat tehát, hogy nem a zsírevéstől leszünk kövérek, pedig eddig ez elég logikusnak tűnt. Vajon hány meglepetést tartogat még nekünk a táplálkozástudomány?

Forrás: Cliff Kuang – Pasta, not bacon, makes you fat. But how? ford. Mezei Elmira. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!