Keresés
Close this search box.

COVID idegrendszeri szövődményekkel

//

Még az enyhe koronavírus-fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál koncentrációs nehézség, memóriazavar, ún. „agyköd”, másoknál tartós szaglás- és ízérzésvesztés vagy fejfájás zavarja hosszú hónapokon át a mindennapokat.

Bár a koronavírus-fertőzés szövődményei elsősorban a szív-érrendszert és a tüdőt érintik, sokan tapasztalnak neurológiai maradványtüneteket is. A már gyógyultak közül sokan hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, melyeket esetleg már nem is kötnek a lezajlott betegséghez. Íme, a leggyakoribb neurológiai szövődmények:

  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • bizonytalanságérzés, szédülés,
  • íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése.
  • memóriazavar, agyköd.

Az „agyköd” megnevezés memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel, esetleg tudatzavarral járó állapot, melynek még nem teljesen tisztázott az oka. Ezeket a tüneteket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus-fertőzés egyébként könnyen lezajlott.

Egy francia vizsgálat szerint akik kórházi kezelésre szorultak, azoknál fokozott óvatosság szükséges, mert vizsgálatukban 120, korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34%-nak volt memóriazavara, 27%-nak pedig koncentrációs problémái.

A The Lancet Neurology szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, ennek megfelelően eddig a következő szövődményeket találták: agyhártyagyulladás, stroke, kognitív zavarok, demencia, neurológiai-pszichés szövődmények, Guillain-Barré szindróma (ennek tünetei: érzéskiesés, zsibbadás, izombénulás), gyermekeknél Kawasaki-betegség, amely az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

Panasz esetén a koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására, az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére szükség lehet – a fizikális vizsgálaton túl – például koponya MR- vagy EEG-vizsgálatra is.

Dr. Mező Anita
neurológus szakorvos
Neurológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!