Keresés
Close this search box.

Fáradtság, csökkenő teljesítmény? Mi lehet az oka?

//

Ezekben a hetekben sokan tapasztalhatnak fáradtságot, romló szellemi és fizikai teljesítményt, s szinte azonnal a koronavírus-fertőzésre vagy azon átesve a szövődményekre gyanakodhatunk. A COVID mellett azonban szintén csökkent terhelhetőséget okozhatnak egyes szívproblémák, illetve a vashiányos vérszegénység vagy egyszerűen az évek múlása.

Ha korábbi teljesítménye csökkenését vagy gyakori fáradtságot tapasztal, esetleg a lépcsőzés meríti ki jobban, mint korábban, illetve ha mellkasi szorítást érez, érdemes vizsgálatokkal kideríteni az okot, hogy megfelelő kezelést kaphasson.

A teljesítmény csökkenése az életkor előrehaladtával bizonyos mértékig természetes. Bizonyított, hogy negyvenes éveikben a futók átlagosan 6%-kal, 50-60-as éveikben 10%-kal futnak lassabban, míg 70 felett 15%-kal kevesebb teljesítményre képesek. Az erő, a hajlékonyság csökkenése is természetes folyamat, melyet rendszeres edzéssel fékezni lehet.

Van azonban néhány tünet, mely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának, ezekre tehát figyelni kell:

  • Ha néhány emeletnyi lépcsőzés vagy egy sprint a busz után komolyan kimerít minket.
  • Ha futás vagy edzés után lihegünk, az természetes, de ha ez kisebb terhelésre vagy a korábbiaknál hamarabb jelentkezik.
  • Ha a pulzusunk a terhelés után jóval lassabban rendeződik, azaz a szívünknek több idő kell az alkalmazkodáshoz.
  • Mellkasi szorítás, fájdalom.
  • Erősebb szívdobogás-érzés, mely spontán és visszatérően jelentkezik fizikai megerőltetés vagy stresszhelyzet nélkül is.
  • Időnként „bedobban” vagy kihagy a szívverésünk üteme.

Bármilyen teljesítménycsökkenés vagy mellkasi panasz esetén javasolt a kardiológiai kivizsgálás . Egészségeseknek is fontos évente egy teljes vérképet csináltatniuk, mely sokféle problémára és hiányállapotra fényt deríthet.

Mindez azoknak a negyveneseknek is javasolt, akik amúgy fittnek, egészségesnek érzik magukat, de valamilyen zavaró tüneteket tapasztalnak. Korai felismeréssel minden állapot könnyebben javítható!

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!