Fáradtság, csökkenő teljesítmény? Mi lehet az oka?

//

Ezekben a hetekben sokan tapasztalhatnak fáradtságot, romló szellemi és fizikai teljesítményt, s szinte azonnal a koronavírus-fertőzésre vagy azon átesve a szövődményekre gyanakodhatunk. A COVID mellett azonban szintén csökkent terhelhetőséget okozhatnak egyes szívproblémák, illetve a vashiányos vérszegénység vagy egyszerűen az évek múlása.

Ha korábbi teljesítménye csökkenését vagy gyakori fáradtságot tapasztal, esetleg a lépcsőzés meríti ki jobban, mint korábban, illetve ha mellkasi szorítást érez, érdemes vizsgálatokkal kideríteni az okot, hogy megfelelő kezelést kaphasson.

A teljesítmény csökkenése az életkor előrehaladtával bizonyos mértékig természetes. Bizonyított, hogy negyvenes éveikben a futók átlagosan 6%-kal, 50-60-as éveikben 10%-kal futnak lassabban, míg 70 felett 15%-kal kevesebb teljesítményre képesek. Az erő, a hajlékonyság csökkenése is természetes folyamat, melyet rendszeres edzéssel fékezni lehet.

Van azonban néhány tünet, mely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának, ezekre tehát figyelni kell:

  • Ha néhány emeletnyi lépcsőzés vagy egy sprint a busz után komolyan kimerít minket.
  • Ha futás vagy edzés után lihegünk, az természetes, de ha ez kisebb terhelésre vagy a korábbiaknál hamarabb jelentkezik.
  • Ha a pulzusunk a terhelés után jóval lassabban rendeződik, azaz a szívünknek több idő kell az alkalmazkodáshoz.
  • Mellkasi szorítás, fájdalom.
  • Erősebb szívdobogás-érzés, mely spontán és visszatérően jelentkezik fizikai megerőltetés vagy stresszhelyzet nélkül is.
  • Időnként „bedobban” vagy kihagy a szívverésünk üteme.

Bármilyen teljesítménycsökkenés vagy mellkasi panasz esetén javasolt a kardiológiai kivizsgálás . Egészségeseknek is fontos évente egy teljes vérképet csináltatniuk, mely sokféle problémára és hiányállapotra fényt deríthet.

Mindez azoknak a negyveneseknek is javasolt, akik amúgy fittnek, egészségesnek érzik magukat, de valamilyen zavaró tüneteket tapasztalnak. Korai felismeréssel minden állapot könnyebben javítható!

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!