Keresés
Close this search box.

Hogyan függ össze a rossz emésztés az ételintoleranciával és az elhízással?

//

A rossz emésztés erjedéssel, gázképződéssel, elégtelen tápanyag-felszívódással, lassú anyagcserével jár. A jó emésztéshez megfelelő enzimek kellenek. Ezek nélkül a vastagbélben a bélflóra egyensúlyhiánya, a rothasztó baktériumtörzsek túlszaporodása, s az általuk termelt méreganyagok féláteresztő bélszindrómához, ételintoleranciához és krónikus gyulladásokhoz vezethetnek. E gyulladások főleg a zsírszövetekben zajlanak, ezzel is nehezítve a zsírbontás képességét, ami gyakran elhízáshoz is vezethet!

A zsírbontás folyamata szintén enzimfüggő. Zsírbontás nélkül pedig nincs zsírégetés! Gyakran ezért nem hozza meg fogyókúra esetén önmagában a testmozgás a várt eredményt. Az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa révén az immunsejtek (makrofágok) bekebelezik a méreganyagokat, a sérült vagy elhalt sejteket. Fontos, hogy minden ilyen szövetközi „hulladék”, ami a zsírszövetben a mikro-gyulladásokat okozza, megfelelően lebontásra kerüljön a proteolitikus enzimek (pl. bromelain, papain) által, s így mielőbb kiürülhessen a szervezetből, hogy megszűnjön problémát kiváltó ok.

A több zsírszövet miatt a túlsúlyos emberekben sokkal több gyulladásos folyamat zajlik le. Ez nagy szenzitivitású CRP-teszttel kimutatható a vérből, de erre utal a magas homocisztein-szint is. Ezzel is magyarázható, hogy a túlsúlyos emberek immunrendszere általában gyengébb. Nem tudnak megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben, és könnyebben alakul ki náluk ételintolerancia, allergia, autoimmun és sok egyéb más betegség is.

Cellulit: a zsírpárnákban lezajló gyulladások jelzője. A narancsbőr – cellulit – a nők rémálma, nem csak esztétikai szempont. Ez nem más, mint gyulladt zsírszövethez egyenetlenül letapadó, ödémás kötőszövet, amelyben túltengenek a feltorlódott szövetközi nedvek – e rre mondjuk, hogy vizesedik, ödémásodik.

Ez a felesleges szöveti folyadék tele van biotoxinokkal, azaz méreganyagokkal. Ezért is érdemes a proteolitikus növényi enzimeken kívül olyan enyhe vízhajtó hatású gyógynövény teakeveréket is fogyasztani, melyek támogatják a vesék szűrő és vizeletkiválasztó funkcióját, stimulálják az epetermelést és a máj méregtelenítését, valamint a vastagbél rendszeres ürülését is.

Hogyan függ a hatékony fogyókúra és a jó zsíranyagcsere is a májméregtelenítéstől?

A szervezetünk fő méregtelenítő központja a máj, melynek – a méreganyagok kiválasztása mellett – számos egyéb funkciója van: a máj termeli például a koleszterint, a zsírok lebontásáért felelős epét, illetve tartja karban a fehérje- és szénhidrát-anyagcserét.

Ha májunk nem működik megfelelően, az nemcsak túlsúlyt, hanem sok egyéb egészségi problémát is okozhat.

Napi szinten sok környezeti és a fogyasztói szokásainkkal kapcsolatos egyéb ártalom éri szervezetünket. Ilyenek a szervezetünk integritása, a hormonháztartásunk és a mikrobiom szempontjából sem kívánatos vegyületek: permetezőszerek, szintetikus festékek, oldó-, tisztító- és fertőtlenítőszerek, illatosítók, a kozmetikumok számos összetevője, az alkoholfogyasztás, a mesterséges élelmiszer-adalékanyagok, a víz- és légszennyezés stb.

Ezek testidegen vegyületek a szervezetünk számára, melyeket az erre specializálódott sejtek toxinként, azaz méreganyagként könyvelnek el.

Klinikai kutatások szerint a szervezet a toxinok jelentős részét a zsírszövetekben tárolja el – ezért sem könnyű zsírból fogyni, pedig csak abból érdemes! Emiatt zajlanak folyamatos gyulladások is a zsírsejtekben, mert az immunrendszer falósejtjei, a makrofágok igyekeznek kiiktatni a méreganyagokat a zsírsejtekből. Így már érthető, miért állítják a kutató orvosok, hogy a zsírszövet az immunrendszer 40%-át teszi ki.

Ha a méreganyagok túlterhelik májunk méregtelenítő kapacitását, annak működése jelentősen romlik. A nem megfelelő májműködésből adódó rossz zsíranyagcsere miatt pedig felhalmozódnak a zsírpárnák.

Segítsük a méregtelenítést!

Amennyiben segítjük a máj méregtelenítő folyamatait, és védjük a májsejteket a szabad gyökök sejtkárosító hatásától is, ezzel előmozdítjuk azok regenerálódását, ezáltal megújult erővel lesznek képesek ellátni a feladataikat. Így helyreáll a zsírbontás, ezzel segítve a fogyókúra eredményességét.

Ehhez segítségünkre lehetnek bizonyos étrend-kiegészítők, olyan fűszer- és gyógynövények, amelyek már több száz éve bizonyítják a májméregtelenítő és antioxidáns, sejtregeneráló hatásukat.

Ilyen például a máriatövis (hatóanyaga a szilimarin), a rozmaring (hatóanyaga a karnozidsav) és a kurkuma (hatóanyaga a kurkumin).

Méregtelenítés idején érdemes diétázni is, amit viszont megnehezíthet az állandó éhségérzés. Nagy segítséget jelenthet ilyenkor a Garcinia Cambogia (hatóanyaga a hidroxi citromsav), mely – a diétázás alatt oly áhított étvágycsökkentésen túl – mérsékli a szervezet zsírraktározó képességét is.

keserűnarancs pedig javítja a szénhidrát- és zsíranyagcserét, a zsírok lebontását, hozzájárul az egészséges zsírszövetek fenntartásához, ezáltal segíti a normál testsúly fenntartását.

Ezek közül a növények közül sajnos nem sok szerepel rendszeresen a magyar konyha alapanyagai között, illetve, ha fogyasztunk is belőlük egy keveset, a bennük lévő hatóanyag elenyésző.

Ha sikertelen a fogyókúra

A rossz emésztés, az elégtelen májműködés és a hiányos enzimtermelés miatt, a sok erőfeszítés ellenére is gyakran alig tudunk fogyni.

A nem megfelelő májműködés mellett ugyanis túl sok trigliceridet, azaz vérzsírt termel a máj, amit az inzulin – mint raktározó hormon – ismét főleg hasi zsírpárnákba fog bespájzolni. Így a fogyókúra után gyorsan visszakúsznak a kilók, bekövetkezik a jojóhatás. Ettől az ördögi körtől retteg minden fogyókúrázó, teljes joggal!

Azért is fontos a tudatos és jól felépített fogyókúra, mert a tét nemcsak az esztétikum, hanem testünk egészséges működése és hatékony védekezőképessége is!

Tihor-Herczeg Kyra
táplálkozástudományi szakértő,
az Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!