Keresés
Close this search box.

Koronavírus és szövődmények

//

Az Amerikai Egészségügyi Kutatóintézet nemrég összehívott szemináriumának fő témája a koronavírus hosszú távon kialakuló szövődményei voltak. A fertőzést követően a betegek egy részénél hetekig vagy akár néhány hónapig megfigyelhetők bizonyos maradványtünetek, melyek különböző kezelési módokat igényelnek. Az intézet szerint egyelőre több a kérdés, mint a válasz: például mely betegeknél jelennek meg szövődmények, mennyi ideig tartanak, s milyen módon lehet kezelni azokat.

A több mint egy éve tartó járvány során megfigyelhető, hogy jelentős azon koronavírus által megfertőződött betegek aránya, akiknél a betegség lefolyását követő néhány héten vagy akár hónapon belül legalább egyfajta szövődmény kialakult. Az eredetileg felső légúti megbetegedést okozó vírus számos más területen is befolyásolhatja az emberi szervezet működését, többek között káros hatással lehet az idegrendszerre, a kognitív funkciókra is.

A fertőzést követően a hosszú távon jelentkező tünetek között szerepel a kóros fáradtság, légszomj, köhögés, ízületi- és izomfájdalom, hallással és látással összefüggő problémák, fejfájás, íz- és szaglásvesztés, szív-, tüdő-, vese- és anyagcsere-problémák. Emellett előfordulhat alvási nehézség, depresszió, szorongás és zavartság is. A tünetek – melyek az életminőségre is kihatnak –, nemcsak a súlyos fertőzésen átesetteket érintik, hanem azokat is, akiknél enyhe lefolyású volt a betegség.

A szakértők folyamatosan tanulmányozzák, hogy a fertőzés mely esetekben vezethet hosszan tartó tünetek kialakulásához. Lehetséges, hogy a koronavírus immunrendszerre gyakorolt súlyos hatásai miatt a szervezetnek viszonylag hosszú időre van szüksége a regenerálódáshoz, eközben a szövődmények kialakulásának esélye növekszik.

További tény, hogy a vírus a főbb szervek és szervrendszerek működésére is kihathat, így például az emésztést, a cukor-anyagcserét, a zsírok lebontását, a keringési és az idegrendszert is befolyásolva tovább növelheti a szövődmények kockázatát (például a tüdőgyulladást és a tüdőszöveten kialakuló hegesedést).

Az új kórokozó kevéssé ismert terep az orvostudomány számára. Az emberi szervezet vírusra adott válaszreakcióinak és a vírus támadási pontjainak sokfélesége megnehezíti a kutatók munkáját. Egyet biztosan tudunk: a korai diagnózis, az időben elkezdett kezelés és a vírus továbbterjedésének fékezése fontos feladatok.

Támogassuk szervezetünk működését!

A hagyományos kínai orvoslás az étrend egészségre gyakorolt hatását kiemelt jelentőséggel kezeli.

  • Fontos a reggeli étkezés, ami lehetőleg tartalmazzon meleg, folyékony ételeket, például rizskását, kevesebb nyers és hideg ételt, amelyek nehezebben emészthetők. Reggel igyunk mézes vagy fahéjas gyömbérteát, végezzünk légzőgyakorlatot az oxigénbevitel növelésének érdekében.
  • A nap további részében is fogyasszunk zöldségleveket, meleg levest, meleg teát, főtt gyömbért, fokhagymát és hagymát. Kizárólag frissen készült húsokat és tengeri halakat együnk!
  • A trombózis megelőzésére fogyasszunk elegendő folyadékot, például vérkeringést támogató gyógynövényteákat (fahéj, zsálya, sáfrány, galagonya, rózsagyökér). Készíthetünk korianderből, bazsarózsából is főzetet.
  • Mérsékeljük a sófogyasztást, hogy elkerüljük a magas vérnyomást!
  • Vacsoránk legyen mindig könnyű és lehetőleg meleg. Időseknek rizskása rendszeres fogyasztása ajánlott.
  • Extrém fáradtságban szenvedő betegeknél lényeges a vérkép rendszeres ellenőrzése, a vérszegénység elkerülése, valamint vas, folsav, B 12 -vitamin bevitele, jujuba készítmények alkalmazása. A vérszegénységben szenvedőknek ajánlott kis mennyiségben (50–100 g) állati eredetű máj (csirkemáj, marhamáj) fogyasztása is.
  • Szorongás esetén különösen ügyeljünk az alvás minőségére.
  • Aggodalmaskodás helyett tanuljunk meg letenni a terhekből, új megközelítésből figyelni a világ dolgait, egyszerűbben látni és megélni az életben adódó nehézségeket, bonyolult helyzeteket.

Dr. Chen Zhen
a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyesület elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!