Szervezetünk egészséges működésének fenntartásához krómból rendkívül kevés szükséges, ám ennek hiánya jelentősen ronthatja szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatainak hatékonyságát. Sokféle élelmiszerben megtalálható a króm, azonban az elfogyasztott krómnak mindössze pár százaléka (1-3%) hasznosul, a többi kiürül.
Fontos azt is figyelembe venni, hogy az étrend, az életkor, a vitaminhiányos táplálkozás, a túl sok feldolgozott élelmiszer, sőt még a termőtalaj krómtartalma is befolyásolja, hogy mennyi króm jut a szervezetünkbe, vagyis mekkora az esélyünk arra, hogy hiányállapot alakuljon ki.
A króm alapvető nyomelem, amely fokozza az inzulinműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét. A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, ezáltal javíthatja a vércukorkontrolt cukorbetegségben szenvedő embereknél is. A hiánytünetek ezekkel a funkciókkal mind összefüggenek.
Lássuk a részleteket!
- Mivel a krómnak fontos szerepe van a vércukorszint, a glükóz- és inzulin-anyagcsere szabályozásában, ezen keresztül pedig szinte minden anyagcsere-folyamatban, ezért már enyhe mértékű krómhiány is vércukor- és inzulinszint-ingadozásokat okozhat.
- A fáradékonyság és a szorongás a krómhiány egyik leglátványosabb tünete: egyre idegesebbnek érezhetjük magunkat, a hangulatunk is hullámzóvá válhat, ezt pedig állandó kimerültségérzet kísérheti.
- A stressz hatásait is nehezebben tudjuk kivédeni. Akkor is gyanakodhatunk krómhiányra, ha a korábban egyszerű feladatainkra már nehezebben koncentrálunk, romlik a memóriánk, és enerváltnak érezzük magunkat.
- Bőrproblémákkal, a bőr regenerációjának lassulásával is jelentkezhet a krómhiány, melynek során a kisebb-nagyobb sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak.
- Ha súlygyarapodás, gyakori éhségroham, édességek és szénhidrátban gazdag ételek utáni vágy terén jól megfigyelhető változást tapasztalunk, érdemes elgondolkodnunk azon, vajon elég króm jut-e a szervezetünkbe. A króm ugyanis az inzulin- és a vércukorszint szabályozásán keresztül hatással van a testsúlyunkra, sőt az étvágyunkra is.
Fontos tudni, hogy a krómhiány sajnos ördögi körrel járhat: minél több a finomított szénhidrátot tartalmazó feldolgozott élelmiszer az étrendünkben, annál nehezebben hasznosul a króm, ez pedig a szénhidrát-anyagcsere további problémáival járhat együtt!
A normál vércukorszint fenntartásához érdemes a szénhidrátfogyasztás mérséklése mellett krómpótló kúrát is tartani, melyhez az étkezéssel bevitt mennyiséget egészítsük ki magas biohasznosulású, jól felszívódó krómkészítményekkel.
Forrás: egeszsegkalauz.hu