Keresés
Close this search box.

Oltás után

//

Hogyan éljünk? Hogyan élvezzük ezt a csodás tavaszt, és közben hogyan legyünk mégis biztonságban ebben a felemás időszakban, amikor az emberek egy része már be van oltva, a másik része azonban nem?

Felmérések szerint a közvéleményt e témakörben számtalan kérdés foglalkoztatja, közülük sokra – elegendő adat hiányában – még nem adható egyértelmű válasz.

Emiatt megkérdeztünk néhány infektológust, immunológust és járványügyi szakembert, hogy megtudjuk, hogyan vélekednek pár fontos kérdésről. Mindannyian hangsúlyozták: ne gondoljunk úgy az oltásra, mintha ezután bármit megtehetnénk, tekintsük inkább a járvány elleni védekezés egyik hasznos eszközének. Minél több lábon áll a védekezésünk, annál nagyobb biztonságban leszünk.

Terjeszthetik-e oltott emberek a Covidot? – Az Egyesült Államokban például a Moderna és a Pfizer vakcinák csak olyan klinikai vizsgálatokon mentek át, ahol azt nézték, alkalmasak-e a beoltott személyek egészségének megvédésére. Akiket a Moderna, illetve a Pfizer vakcinájával oltottak be, azoknál a klinikai vizsgálatok során 94, illetve 95%-kal kisebb valószínűséggel léptek fel a Covid-19 tünetei, mint azoknál, akiket nem oltottak be.

Előfordul azonban, hogy a vakcina csak a tünetek kialakulását akadályozza meg, magát a fertőzést nem. Ugyanakkor valószínű, hogy a Covid-vakcinák a vírusürítést is csökkentik, a kérdés csak az, hogy mennyivel – vélekedik Jennifer Dowd, PhD, az Oxford Egyetem közegészségüggyel és demográfiával foglalkozó adjunktusa.

Izraeli kutatók a PCR-teszteredmények alapján megnézték, mennyi vírus termelődik 12-28 napon belül azokban, akik az első Pfizer-oltáson már túlestek, de mégis pozitív lett a tesztjük. A beoltott személyeknél negyedannyi vírusrészecske volt kimutatható, mint a be nem oltott Covid-fertőzöttnél.

A tudomány jelenlegi állása szerint a beoltottak is megkaphatják, sőt tovább is adhatják a fertőzést, de kisebb valószínűséggel és kevésbé fertőznek, mint a be nem oltottak. Mivel a kockázat nem nulla, emiatt nyilvános helyeken a beoltottaknak is maszkot kell viselniük és tartaniuk kell a szociális távolságot – hangsúlyozza Angela Shen, a Philadelphiai Gyerekklinikán működő Vakcina Felvilágosító Központ kutatója.

  • Védettek-e a beoltottak az új Covid-19-variánsokkal szemben? – Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinái valószínűleg az új vírusváltozatok ellen is védenek, hatékonyságuk az angol mutációt tartalmazó vírussal szemben jelentős, míg a dél-afrikai és a brazil változattal szemben gyengébb. A kutatások folytatódnak, s mi figyelünk, várunk és remélünk – mondja Gigi Kwik Gronvall, PhD, immunológus, a Johns Hopkins Egészségközpont vezető tudósa.
  • Meglátogathatjuk-e a beoltott nagyszülőket, ha mi még nem vagyunk beoltva? – Az időseknek nagy szükségük van a gyermekek, unokák törődésére – a magány, az elszigeteltség, az érintéshiány is megbetegít! Tartsuk viszont szem előtt, hogy az idősek immunrendszere már nehezebben emlékezik, nehezebben mobilizálja a szervezet védelmi rendszerét. Így a 95 éves beoltott nagyszülőt kevésbé védi az oltás, mint a 75 éveset. Javasolt ezért a találkozás előtt 2 hétig minimalizálni a fertőződés lehetőségét, lehetőleg szabad levegőn találkozni, zárt helyen pedig maszkot viselni – hangsúlyozza Hana Akselrod, MD, a George Washington Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Intézetének infektológusa.

Jelenleg az 50–65 év közöttiek helyzete a legaggasztóbb, ők ugyanis nagyrészt még nincsenek beoltva, de náluk már komoly kockázata lehet a fertőzés súlyosabb kimenetelének – figyelmeztet Jennifer Dowd, PhD.

Ez nem jelenti azt, hogy ki sem mozdulhatunk sehová, és nem találkozhatunk szeretteinkkel, de ne tekintsük az oltást mindent megoldó csodaszernek! Bár a súlyos betegségtől többnyire megvéd, de a fertőzéstől nem feltétlenül, emiatt továbbra is jobb az óvatosság!

Forrás: M.W. Moyer – Okay, I’m Vaccinated. Can I Do All the Things?
ford. Czárán Judit, a teljes cikk és az szakmai hivatkozások
tenyek-tevhitek.hu oldalon olvashatók

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!