Keresés
Close this search box.

Új világ – új erőforrásokkal

//

Kedves Olvasó! Az immár 2. évébe lépett világméretű pandémia során szerzett tapasztalatok és a naponta bővülő tudományos kutatási eredmények világossá teszik, hogy ennek végét még a tudósok sem látják. Ha ez így van, s egy időre ilyen „új világ” köszönt ránk, akkor – a pánikot és kétségbeesést félretéve –, a helyzetet elfogadva, ahhoz alkalmazkodva igyekezzünk új erőforrásokat találni, azokból töltekezni, hogy életminőségünk számunkra elfogadható legyen.

Új világ – új erőforrásokkal

A tudósok nagy része úgy vélekedik, hogy a koronavírus életünk része marad, de a többféle mutáció okozta fertőzést megelőző vagy enyhítő vakcinák és a szükséges emlékeztető oltások folyamatos fejlesztése, alkalmazása, illetve a védelmi intézkedések – távolságtartás, maszkviselés, fokozott higiéné – nyomán a pandémiás fázis előbb-utóbb lezárul. Ezt követően – jó esetben – csak enyhébb, megfázásos jellegű, influenzaszerű betegséggé válik, halálos fenyegetés helyett.

Vélhetően meg kell tanulnunk tehát együtt élni ezzel a vírussal (is), és hosszabb távon új, „élhető” életformát kialakítani, melynek helye van a biztonságos munkavégzésnek, az örömteli és feltöltő szabadidős tevékenységnek, a testi-lelki szükségleteinket kielégítő emberi kapcsolatoknak és nem utolsó sorban a fokozott egészségvédelemnek.

Bár a vírus a mi élethelyzetünket nagymértékben befolyásolja, azonban a természetet, az évszakokat, s a Nap járását nem! Érdemes tehát tágítanunk az utóbbi időben – érthető módon – beszűkült fókuszon!

Vegyük észre:

Odakint a napsütést, a bontakozó virágok illatát, a fészket építő madarak csicsergését – ha eddig nem tettük volna, most tudatosítsuk, hogy ez milyen szép, s ez megmarad nekünk!

A fű, a fák és bokrok bontakozó zöldjét, mely lelkünkre és főleg szívünkre jótékonyan hat – tudatosítsuk, hogy ebben gyönyörködni nem időpazarlás, egy-egy erős fát átölelni nem bolondos hóbort, hanem feltöltő élmény!

A lehetőséget, hogy (maszkban) kimehetünk sétálni, kocogni, sportolni a napfénybe, a parkba, kertbe vagy még inkább a természetbe! Ha eddig nem tettük, most a nagyobb bezártság és több ülés miatt kezdjük el! Menjünk ki naponta legalább fél órára! Konditerem helyett sportoljunk a szabad levegőn! Gyalogoljunk minél többet, találjuk ki, hová mehetnénk autó vagy busz helyett gyalog!

● A napfény éltető hatását, mely segíti az egészségünket védő D-vitamin és a kedélyállapotunkat javító szerotonin termelését is! Minél nagyobb testfelületünket adjuk át a melengető napfénynek!

Az újfajta társas időtöltési lehetőségeket – a korábbi közös kocsmázás, bulizás helyett (távolságtartás mellett) a munka utáni vagy hétvégi kiadós beszélgetésekre, egymás lelki támogatására vagy vidám csevegésre módot adó hosszabb közös sétát, kirándulást vagy egy parki tornapályán sporttal eltöltött időt.

A szélesebb családdal, barátokkal online nemcsak a napi információcserét, hanem a közös programok, játékok, ünneplések, főzések, egyéb közös tevékenység lehetőségét! Ne essünk azért túlzásokba, részesítsük előnyben a fizikailag is megvalósítható élményeket!

A beszűkült társasági és közösségi élet lehetőséget nyújt arra, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, egyrészt lelki egyensúlyunk helyreállításával és őrzésével, melyhez segítséget nyújt például a meditáció és a legszűkebb lakásban is végezhető jóga.

Másrészt talán több idő jut alvásra, pihenésre, a napi testedzésre, a kevésbé kapkodó étkezésre és összességében az egészségvédelemre, melyhez magazinunk cikkeivel mi is igyekszünk segítséget nyújtani.

Sok minden átértékelődött életünkben. Az egészségtudatosság már azoknak is fontos, akik eddig nem törődtek vele. Alkalmazkodjunk, tekintsünk minden nehézséget megoldandó feladatnak, és nagyon értékeljünk mindent, amink van, amibe kapaszkodhatunk – az anyagi javakat, a munkát, a családot, gyerekeket, unokákat, a támogató baráti kapcsolatokat, mindent, ami körülvesz minket, benne az élet és az egészség lehetőségét is.

Kitartást, sikeres alkalmazkodást, sok-sok kapaszkodót és a körülményekhez képest derűs tavaszt kívánok!

Hoffer Adrienne
főszerkesztő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!