Keresés
Close this search box.

Űzzük el a tavaszi fáradtságot!

//

A tavaszi napsütésben újjászülető természet kirobbanó energiája gyakran szöges ellentétben áll azzal, amit érzünk: „alig vonszolom magam”, „reggel iszonyúan fáradt vagyok”, „teljesen kidőlök a munkaidő végére”. Ha – szerencsés esetben – mindez nem a koronavírus- fertőzés velejárója vagy szövődménye, akkor csak a szokásos tavaszi fáradtsággal kell megküzdenünk. Lássuk, mit tehetünk, hogy mielőbb feltöltődjünk, regenerálódjunk!
  • Revitalizáló teák – A ginzeng, a rozmaring, a vörös és a Máté-tea nemcsak az agyi véráramlást javítja, hanem az agysejteket is aktiválja, fokozza a szellemi teljesítőképességet, javítja a memóriát és a koncentrációt.
  • Készítsünk energiaitalt! – 2 deciliter joghurtot, 1 citrom levét, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet és kaprot, 2 evőkanál búzacsírát keverjünk össze, adjunk hozzá csipetnyi fehérborsot és Cayenne-borsot. A petrezselyem és a kapor sok C-vitamint és keringést serkentő illóolajat tartalmaz, a joghurtban és a búzacsírában rengeteg az agysejtek számára is szükséges vitamin, aminosav és ásványi anyag. Reggelihez kiváló!
  • Léböjtnapok – Tartson a tavaszi időszakban heti egy léböjtnapot, amikor csak folyadékot (ásványvizet, gyógyteákat, hígított zöldség-, gyümölcslevet) és szűrt, rántás és habarás nélküli zöldséglevest fogyaszt. Ha teljesen egészséges, normál testsúlyú vagy súlyfelesleggel rendelkezik, akkor tarthat egy 5-7 napos tisztítókúrát is, melyhez a béltisztítás is hozzátartozik. Adhat magának beöntést, vagy ihat 2 dl vízben elkevert keserűsót, illetve 1 pohár keserű gyógyvizet is. Amennyiben egészségügyi panasza van, levert, régóta rosszkedvű, akkor ne kezdjen bele semmiképp egy napnál hosszabb lékúrába, különösen ne orvosi felügyelet nélkül!
  • Torna tusolás közben – Meleg vizes zuhanyozás közben lélegezzen mélyen, majd guggoljon le és fújja ki a levegőt. Folyassa végig hátgerincén a meleg vizet, majd lassan egyenesedjen fel, ismételje meg ezt ötször, végül rövid hideg zuhany következik. Ez a gyakorlat felpezsdíti a keringést, felfrissít, reggeli kávé helyett ajánljuk.
  • Pihentető, frissítő tartás – A munkavégzés közben jelentkező fáradtság gyors oldására feküdjön hanyatt a szőnyegen, térdeit behajlítva, lábait tegye fel egy székre vagy fotelba. Karjait maga mellé fektetve, lehunyt szemmel lazítsa el izmait 5 percre. Ezután nyújtózkodjon egy nagyot és lassan álljon fel. A gyakorlat ellazítja a feszült izmokat és javítja az agy vérátáramlását.
  • Napfonat simító masszázs – Reggelente az ágyban vagy este elalvás előtt tegye jobb tenyerét a köldök fölé, bal tenyerét a köldök alá, a hasra. Jobb kezével végezzen simító, körkörös masszázst az óramutató járásával ellenkező irányban tízszer a köldök és a szegycsont közötti területen, majd gyengéden csúsztassa a köldök alól a bal kezét a jobb tenyere alá, és egy-két percig lazítson. Ezzel az emésztőszervek, a szív és a légzés „megnyugszik”.
  • Kínai ujjtartás – A tüdő, a szív és a keringés meridiánjai az ujjhegyeken végződnek, a pajzsmirigy, a vékony- és vastagbél meridiánjai pedig ott kezdődnek. Kimerültség esetén kiegyensúlyozó hatású a szervezetre, illetve mobilizálja öngyógyító erőinket a következő gyakorlat. Helyezze jobb mutatóujját a bal kéz hüvelykujjának alapízületére, majd érintse össze a jobb kéz hüvelykujj és a gyűrűsujj begyeit, tartsa így kb. 3 percig. Ismételje meg a gyakorlatot napközben többször az ellenkező oldalon is.
  • Tenyérmasszázs – Vegyen egy 4 cm átmérőjű fa- vagy agyaggolyót a tenyerébe, majd szorítsa össze 4-5 percig előbb a jobb, utána a bal kezében. Ezzel is aktiválhatja a napfonatot, a légzés pedig megnyugszik, kiegyensúlyozódik, a szervezet feltöltődik energiával.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!