Keresés
Close this search box.

Családi nyaralás meglepetésekkel

//

Mi mindenre kell felkészülnünk, hogy nyaralásunk felhőtlen és kellemetlenségektől mentes legyen? Hogyan előzhetjük meg vagy kezelhetjük a váratlan eseményeket?

A nyaralásra ne csak a fürdőruhával, hanem egészségügyi szempontból is készüljünk! Ha távolra utazunk, gyűjtsünk össze minden szükséges információt nyaralásunk helyszínéről, ismerjük meg a helyi egészségügyi előírásokat és a higiénés viszonyokat, hogy előre tudjuk, mire számíthatunk! (Ettől függetlenül, külföldön csak palackozott vizet fogyasszunk, ne kérjünk jégkockát és salátát se, melyet csapvízzel mosnak meg! Csak hámozható gyümölcsöt együnk!)

A megfelelő faktorszámú napozó és bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő krémeken túl vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt és oldatot, illetve felületfertőtlenítő spray-t – ezek használatához már úgyis hozzászoktunk a koronavírus elleni védelemmel töltött bő egy év során.

Útipatikánk elmaradhatatlan része a sebtapasz is, mellyel kisebb sérülést – fertőtlenítés után – gyorsan el tudunk látni.

Legyen kéznél fájdalomcsillapító, melyet napszúrás vagy huzat miatti fejfájás esetén gyorsan bekaphatunk, szükség esetére bélfertőtlenítő tabletta, illetve allergiás reakciók gyors kezelésére alkalmas készítmény, amennyiben allergiás családtaggal utazunk.

A legnagyobb körültekintés esetén is előfordulhat egy hirtelen gyomorrontás, melyet akár egy szokatlan étel, akár vírus, baktérium okozta bélfertőzés eredményez.

Ilyen esetben hagyjuk, hogy a kóros béltartalom mielőbb kiürüljön! Folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék és elektrolit veszteségét! Tartsunk mértékletes diétát rizzsel, főtt burgonyával, sárgarépával, ropival, illetve reszelt almával, mely pektintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Segítsük az állapot javulását probiotikumok szedésével is, melyek már az utazás előtt, megelőzésként is hasznosak lehetnek.

Amennyiben a gyomorrontás 2 napnál tovább tart, esetleg láz, gyomorfájdalom és fejfájás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz! Gyermekeknél ne várjunk néhány óránál többet az orvosi vizsgálattal!

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiaközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!