Keresés
Close this search box.

Irány a természet!

//

Strandolás helyett hegyet mászni kevésbé vonzó dolog, ám a változékony, hűvösebb idő kifejezetten kedvez a természetjáróknak, a „bakancsos sportnak. Érdemes azonban előre felkészülnünk néhány váratlan eseményre, nehézségre is. Tekintsük át tehát, mi az, ami nem maradhat ki a hátizsákból, hogy ne érjen meglepetés!

A tiszta erdei levegőn vándorlással, kirándulással töltött órák mindig életenergiával töltik fel testünket-lelkünket, szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Fogadjunk meg azonban néhány jótanácsot, hogy a „zöldben” töltött órák gondtalanul teljenek!

 Egy könnyű fejkendő, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény, egy összehajtható esőkabát könnyen elfér az úti csomagban, mivel sohasem tudhatjuk, mikor vezet utunk tűző napon, vagy mikor ered el az eső.

 Mindig legyen nálunk elegendő folyadék, főként víz, ásványvíz, mert a szénsavas, cukros italok, „üdítők” felborítják a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőlük.

 Kényelmes, a lábat jól tartó, göröngyös talajon is biztonságos járásra alkalmas lábbelit válasszunk – kirándulás után a vérhólyagokkal teli, dagadt láb hetekig problémát okozhat.

 Lehetőség szerint viseljünk hosszú ujjú felsőt és nadrágot, mert nemcsak a napsugárzástól, hanem a szúnyogoktól és kullancsoktól is védhet!

 Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szert, mellyel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat! Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken jár, annak érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban ez nem véd a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen se mellőzzük!

 Előzzük meg a bajt! Ne engedjük gyerekünket vagy kutyánkat vadak által gyakran látogatott helyre! Ne táborozzunk bozótosban vagy magas fűben!

 Ha mégis „összeszedünk” egy kullancsot, távolítsuk el minél előbb, szakszerűen, testének szorítása nélkül, enyhe csavarással, lehetőleg kullancskiszedő kanállal, csipesszel. Ha a későbbiekben felmerül a Lyme-kór fertőzöttség gyanúja, végezzünk tesztet, és kérjük a háziorvos segítségét!

 Még rövidebb túrákra is vigyünk magunkkal egy minimális „útipatikát”, melynek része néhány ragtapasz, egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használhatunk, illetve sebkezelő gél, ami rögtön hűsít és fertőtlenít.

 Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén vigyük magunkat sürgősségi szereinket!

Ne feledjük, előrelátó felkészüléssel kellemessé, gondtalanná tehetjük kirándulásunkat.

Forrás: oxigenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!