Keresés
Close this search box.

Milyen diéta nyújthat hosszú távú megoldást túlsúly és elhízás ellen?

//

A WHO szerint az elhízás világjárványként terjed. A magyar Európa legelhízottabb nemzete. Bátran állíthatjuk, a fogyás többé nem esztétikai, hanem elsősorban egészségügyi kérdés.

Az elhízás valódi oka:
a vastagbél mikrobiom összetétele!

Megdöbbentő: egymástól függetlenül végzett klinikai vizsgálatok százai bizonyítják, hogy az elhízás folyamatáért nagyrészt a mikrobiom felelős. A vastagbélben élő bélbaktériumok befolyásolják az immunrendszerünket és az anyagcserénket is. Amikor táplálkozunk, egyúttal az emésztőrendszerünkben élő baktériumok milliárdjait is tápláljuk, de nem mindegy, mely törzseket!

mikrobiom összetételétől is függ a beleink falának épsége. Ez befolyásolja a teljes anyagcserénket, a felszívódó tápanyagokat, a beépülő kalória mennyiséget, az energiaellátásunkat és annak elraktározását is – többnyire hasi zsírpárnák formájában. Lényegében a bélrendszer mikrobiomtól függ az anyagcserénk és az egészségünk is!

Az emésztés minősége befolyásolja a mikrobiom összetételét. A rossz emésztés erjedéssel, gázképződéssel, rossz tápanyag-felszívódással, lassú anyagcserével jár – emiatt is fontosak a megfelelő enzimek. A meg nem emésztett étel hatására a vastagbélben a rothasztó baktériumtörzsek túlszaporodhatnak, ezek toxinokat (méreganyagokat) gyártanak, ami sokszor féláteresztő vagy áteresztő bélszindrómához, ételintoleranciához, allergiákhoz és krónikus gyulladásokhoz vezethet. Utóbbi gyengíti az immunrendszert és me tabolikus szindrómát is okoz, ami elhízáshoz vezet.

A túlsúlyos emberek bélflórája sokkal több Firmicutes típusú baktériumtörzset tartalmaz. Hatásukra a szervezet hatékonyabban tudja kivonni a zsírokból és cukrokból az energiát, tehát több kalóriát tárol főleg hasi, azaz zsigeri zsírok formájában.

Túlsúly, elhízás esetén e kalóriák felszívódását nem emészthető növényi rostok nagyobb arányú bevitelével, illetve prebiotikus hatású növényi rost-komplex készítményekkel mérsékelhetjük, melyek a hízásért felelős baktériumok arányát is csökkentik a vastagbélben.

A megváltozott bélflóra-összetétel hatására csökken a szénhidrátéhség, így ismét képessé válunk a hatékonyabb és tartósabb fogyásra, és kevésbé vagyunk kitéve a rettegett jojóhatásnak.

Mitől függ a mikrobiom összetétele?

Alapvetően a táplálkozásunk összetétele befolyásolja, de mai táplálkozási szokásaink sajnos messze vannak a természetestől, túl sok adalékanyagot tartalmaznak. A magas szénhidráttartalmú ételek, rostokban szegény táplálkozás a bélben élő „rossz” baktériumflórának kedveznek. Hosszabb távon a helytelen összetételű étrend következtében a bélflóra egészséges egyensúlya – és ezáltal az anyagcsere normál működése is – felborul. A számunkra jótékony bélflórát érdemes évente egyszer, kétszer kúraszerűen pótolni – nem csak antibiotikus kúra után!

Milyen egy mikrobiom-barát táplálkozás?

Fontos, hogy bélflóránkat támogató étrendünk kiegyensúlyozottan tartalmazza a számunkra szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, fehérjéket, a jó emésztéshez szükséges enzimeket, illetve a növényi rostokat nagy mennyiségben és változatos összetételben. Ezzel segíthetjük a bélnyálkahártya regenerálódását is, és a normál testalkatért felelős bélflóra stabilizálódását. A magas tápanyagtartalmú, de csökkentett kalóriájú táplálkozással egyben arra is ösztönözzük a szervezetet, hogy a napi működéshez szükséges kalóriát a felhalmozott zsírpárnákból szabadítsa fel!

Az egészséges életmód keretein belül, de kiemelten a súlycsökkentő diéta, fogyókúra alatt kerüljük a cukrok, a glutén, az allergén szója, a gyulladásnövelő A 1-béta kazein tartalmú tejtermékek, valamint a mesterséges színezéket, aromákat, és egyéb, a bélflóra egyensúlyát felborító adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását!

Fenti kritériumoknak megfelelően a tudatosan, átgondoltan kialakított és következetes bélflórabarát étkezéssel hatékony segítséget nyújthatunk szervezetünknek még a legmakacsabb, a különféle súlycsökkentő törekvéseknek ellenálló túlsúly esetén is.

Így ismét képessé válunk a hatékony súlycsökkentésre, ami nem esztétikai szempont többé, hanem egészségügyi kérdés.

Tihor-Herczeg Kyra
táplálkozástudományi szakértő
az Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!