Keresés
Close this search box.

Pihenjük ki az elmúlt évet!

//

Kedves Olvasó! A tudósok között most, nyár elején sincs még egyetértés abban, mikor jelenthetjük ki, hogy VÉGE a világot szorongató pandémiának. Sokan bizonyítják, hogy optimisták lehetünk, ugyanennyien az ellenkezőjét, mondván, csupán átmeneti a javulás, melyet a vakcinációnak és a nyárnak köszönhetünk. Ettől függetlenül most van itt a nyár, a vakáció ideje, mérlegeljünk tehát és döntsünk felelősségteljesen!

Az embereknek – érthető módon – elegük van a megszorításokból és végre „élni” szeretnének úgy, vagy legalább hasonlóan, mint eddig. Van azonban számos dilemma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Érdemes óvatosan kezelni a nyaralás, az utazás kérdését. Védettségi igazolvánnyal számos lehetőség nyílik ez ügyben, de kérdéses, vajon hová lehet utazni biztonságosan.

Ennek megítéléséhez vegyük figyelembe, hogy a világ számos országában rosszabb a helyzet, mint például Európában. Sok országban elégtelen a vakcinaellátás, ilyen térségekben fokozott a mutációk kialakulásának veszélye, melyek ellen a vakcinák hatékonyságát még nem ismerjük.

A hosszú izolációt követően – érthetően – még bizonytalanság övezi a szociális kapcsolattartás kérdését, a nagy létszámú családi és baráti összejövetelek szervezését, illetve az ennél is nagyobb tömegeket vonzó nyári rendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon való részvételt, ami a fiatalabbak számára egyébként mindenképp alapvető igény.

baráti kapcsolattartás terén megosztó lehet, ha ismerőseink egy része így vagy úgy már védett a koronavírussal szemben, másik része viszont nem esett át a fertőzésen és védőoltást sem kapott. Felmerülhet ilyen esetben, hogy ki kit fertőzhet meg, s valójában kit kell védeni.

A hosszú távú védettség kérdésében a Nature magazinban publikált egyik friss vizsgálat szerint azok, akik átestek a fertőzésen és utána védőoltást is kaptak, legalább egy éven át védettek az újabb fertőződés ellen. Esetükben a csontvelőben elraktározódott B-típusú memóriasejtek még legalább 12 hónapon át képesek elegendő antitestet képezni.

Azoknak, akik a fertőzésből való gyógyulást követően nem kaptak védőoltást, vagy a védettségük csak a vakcinákon alapul, nem rendelkeznek hosszú távú védelemmel, így vélhetően szükségük lesz majd ismételt oltásra.

Számos kutatás hívja fel a figyelmet, hogy a pandémia a barátságok területén (is) jelentős változást, átrendeződést eredményezett. A University College of London 70.000 fős, követéses vizsgálata kimutatta, hogy emberi kapcsolataink, barátságaink mintegy 22%-kal szegényedtek el a pandémia során, és gyengült a támogató szociális háló is.

A vizsgálatok szerint a legnagyobb arányban a felületes, futó barátságok szűntek meg. Jóval többet beszélgettünk azonban a bezártság hónapjai során a szomszédokkal, mint korábban. A felmérések szerint gyengültek a szálak azokkal a barátokkal, akikkel korábban összejártunk, viszont – a gyakoribb online kapcsolattartás (FaceTime, Zoom) révén – olyan távolabb élő rokonokkal, barátokkal kerültünk élőbb kapcsolatba, akik egyébként nem részei a hétköznapjainknak.

A nyitással, a nyári hétvégék, esti közös programok, személyes találkozók révén – a prognózis szerint – ismét visszatérünk a megszokott, gyakran látogatott barátokkal való szorosabb kapcsolathoz, azonban a kutatók e téren is változást jeleznek.

A pandémia során szerzett tapasztalatok, tanulságok alapján várhatóan sokan fogják átértékelni emberi kapcsolataik minőségét, és a felszínes, „súlytalan” csevegés helyett szabadidejükből jóval többet szánnak majd a mélyebb, tartalmasabb baráti kapcsolatokra.

Magazinunk cikkeivel mi is az előttünk álló nyár körültekintően megszervezett, értelmes, tartalmas, örömteli eltöltésére biztatjuk Kedves Olvasóinkat.

Emlékeztetünk rá, hogy programok halmozása helyett – egy ilyen nehéz év után – feltétlenül fordítsanak időt a tényleges pihenésre, lazításra, feltöltődésre, testi-lelki gyógyulásra, a felhalmozódott stressz oldására, minőségi programokra és boldogító emberi kapcsolatokra!

Egészségben töltött, szép nyarat kívánok!

Illésné Hoffer Adrienne

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!