Keresés
Close this search box.

Reformétrend, amit nem tudunk megemészteni?

//

Most, hogy már egyértelműen megcáfolták a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek közötti összefüggést, végre nyugodtan élvezhetjük az ízletes szalonnát, a liba- és kacsazsírt, a finom vajat, tejszínt és kókuszolajat? Van, aki igen és van, aki sajnos nem!

Hosszú évtizedek szigorú tilalmai után a zsír végre visszatért, mint egészséges tápanyag, mely kulcsfontosságú szerepet tölt be az agy egészségi állapotában, a hormontermelésben és a hasi zsír csökkentésében. Ennek ellenére sokan ódzkodak a fogyasztásától, mivel komoly emésztési zavarokkal és túlsúllyal küzdenek. E problémák jórészt visszavezethetők az epehólyag működésére, hiszen az epe felelős a zsírok lebontásáért, és jelentős – bár alulértékelt – szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is.

A világ legjobb reformétrendje sem segít rajtunk, ha nem vagyunk képesek feldolgozni és megemészteni a zsírokat, egyszerűen nem jutunk hozzá azokhoz a zsírégető, immunerősítő, sejtmembránvédő, üzemanyagot szolgáltató jótékony hatásokhoz, melyeket a zsírok adni képesek.

Az epét termelő máj és az epét raktározó, kibocsátó epehólyag normál működése nélkül nem jutunk hozzá a zsírban oldódó tápanyagokhoz, az A-, D-, E- és K- vitaminokhoz és a nélkülözhetetlen zsírsavakhoz.

A gond az, hogy az epehólyag gyakran renyhén működik, eldugul a salaktól és epekövektől. Amikor az epe pang az alulműködő epehólyagban, megduzzad és epekövek alakulnak ki. Az évtizedeken át fogyasztott tartósított ételek és a táplálkozás csődjét jelentő alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes diéták, a toxikus anyagokkal kiegészülve, szabályos epekőjárványt teremtettek.

Az epehólyag a szó szoros értelmében egy használd-vagy-elveszíted szerv. Az epehólyag sebészeti eltávolítása manapság Amerikában a legáltalánosabb hasi műtéti beavatkozás: évente több mint 750 000 operációt hajtanak végre.


Ha valakinek kiveszik az epehólyagját, az elveszíti természetes képességét arra, hogy a zsírokat megfelelően megeméssze, valamint arra is, hogy a szervezetében felhalmozódott mérgező hormonokat és salakanyagot eltávolítsa. Epehólyag nélkül a májból folyamatosan szivárog az epe közvetlenül a zsigerek közé – függetlenül attól, hogy fogyasztott-e zsírt vagy sem.
Még azoknál is, akiknek megvan az epehólyagjuk, az epehiány súlyos problémákat okozhat az öregedés, a csökkenő gyomorsav és a zsírégető ételek nem megfelelő feldolgozása miatt. Az ételallergiák és érzékenységek, a stressz és a túlevés még tovább fokozhatják a zavart.
Az epeút elzáródása számos látszólag össze nem függő tünettel (pl. hormonzavar, pajzsmirigy-alulműködés, hőhullámok, székrekedés, depresszió, migrének, álmatlanság, száraz bőr, krónikus fáradtság, élesztőgombák túlszaporodása, paraziták stb.) hozható kapcsolatba.
A rosszul működő zsíremésztés tünetei: hányinger, puffadás, székrekedés, halványszínű, zsíros széklet.
Epehólyaggal vagy a nélkül, ilyen esetben elengedhetetlen az epetermelést segítő táplálékok, gyógyteák, gyógyvizek, étrend-kiegészítők fogyasztása. Ezek a teljesség igénye nélkül: általában a keserű ízű ételek, zöld saláták (pl. rukkola, endívia, pitypang, retek, torma); a betaint tartalmazó cékla; az articsóka; lecitin, az almaborecet, az erőspaprikában található kapszaicin, a fűszerkömény.
Ezzel párhuzamosan, a csökkent hatékonyságú méregtelenítést salaktalanító, méregtelenítő táplálékokkal, gyógynövényekkel és gyógyteákkal fokozhatjuk.
Ezek közül a legfontosabbak a májvédő máriatövismag, a salaktalanító hatású csalán, zsurló, bodza, illetve a magas rosttartalmú étrend és a bőséges folyadékfogyasztás.

Forrás: Ann Louise Gittleman: The Throwaway Organ You Can’t Live Without
fordította Váradi Judit, a teljes cikk a tenyek.tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!