Keresés
Close this search box.

Saláta: többet, gyakrabban, változatosabban!

//

Még az egymásnak teljesen ellentmondó diétás irányzatok is egyetértenek abban, hogy a salátafélék elmaradhatatlan részei a legtöbb étkezésnek. Mégpedig nem csupán díszítésként a tányér szélén, hanem köretként vagy önálló fogásként is. Ha ehhez gyermekeinket is hozzászoktatjuk, sokat tettünk a felnőttkori egészségükért is!

A saláták a legtöbb zöldségnél sokkal egészségesebbek, mivel nagy koncentrációban vannak bennük egyes vitaminok és ásványi anyagok, ráadásul nem tartalmaznak keményítőt. A levelekben található klorofil molekuláris összetétele hasonlít az emberi vérhez, az egyes íz- és rostanyagok pedig csodát művelnek az emésztőrendszerünkkel.

Még egészségesebbé tehetjük salátánkat, ha a benne található, zsírban oldódó vitaminok jobb felszívódása érdekében, valamilyen, hidegen sajtolt, finom salátaolajat is hozzákeverünk. A szokásos olívaolaj mellett érdemes kipróbálnunk a különlegesebb ízvilágú tökmag-, dió-, mandula-, mák-, szezámmag-, szőlőmag-, illetve az emésztést serkentő máriatövismag- olajat is.

A tetejére szórt értékes magvakkal – például tökmaggal, fenyőmaggal, dióval, mandulával, napraforgómaggal – díszíthetjük, gazdagíthatjuk salátánkat.

Kedvcsinálóként íme néhány adat pár salátafajtáról.

 Fejes saláta – Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-, B- és K-vitamint, kalciumot és káliumot. Az emésztőrendszer jótékony hatású a vérképzésre is.

 Rukkola – Igazi vitaminbomba, mely folsavat, béta-karotint, a C- és K- mellett B-komplex vitaminok egész sorát, illetve nagyobb mennyiségű rezet és vasat tartalmaz. Vértisztító hatású és csökkenti a gyulladásokat. Magas jódtartalma miatt pajzsmirigy-túlműködés esetén mellőzzük!

 Madársaláta – Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a fejes saláta, de sok benne a B 6 -vitamin és a béta-karotin is. Vastartalmát a növényvilágban csupán a petrezselyemzöld előzi meg. magas. Már 200g fedezi a napi folsavszükségletet, ami kismamák számára hasznos lehet.

Szintén gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik a római saláta, de kreatívan készíthetünk többféle saláta felhasználásával vegyes salátatálat is nemcsak a hétvégi vendégséghez, hanem a hétköznapi menü gazdagítására is. Jó étvágyat!

ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!