Keresés
Close this search box.

Strandoljunk!

//

Bőrvédelem

Bár a strandtáskát hamar össze tudjuk készíteni a fürdőruhával, papuccsal, egyebekkel, ám rosszul tesszük, ha még egy gyors szőrtelenítést is be akarunk ütemezni indulás előtt! Sokan nem tudják, hogy ez nem csupán az esetleges pirosság miatt rossz időzítés, hanem azért is, mert a standon, a vízben a nem sokkal előtte irritációnak kitett bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók, melyek fertőzést, gyulladást okozhatnak.

Aki herpeszre hajlamos, annak az első pillanattól gondoskodnia érdemes a száj érzékeny bőrének fényvédelméről megfelelő faktorszámú napkrémmel, esetleg napkalappal is. Amikor már fájdalom, viszketés jelentkezik az ajkakon, nehezebb megakadályozni a csúf hólyagok növekedését.

Igaz ugyan, hogy a herpeszvírus aktiválódását az erős napfényen, a leégésen túl az immunrendszert gyengítő egyéb tényezők is előidézhetik. Ilyen például egy erősebb fertőzés, láz, gyomorrontás, stressz, testi-lelki trauma, megerőltető sportteljesítmény, amely feszültséget és kimerültséget okozott, esetenként a menstruáció és egyéb hormonális változások.

Ne feküdjünk ki a napra fáradtan, kimerülten, legyengült immunrendszerrel vagy stresszes állapotban, mert ezzel fokozzuk a herpesz aktiválódását!

Segíti a megelőzést, illetve a már kialakult hólyagok gyógyulását a C-vitamin és a cink, illetve a lizin aminosav tartalmú élelmiszerek (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) bőséges fogyasztása, vagy a lizin egyéb forrásból való pótlása. Klinikai vizsgálatok kimutatták a lizin vírusölő és a herpeszt aktiváló arginin működését gátló hatását.

Érzékeny fülek

Strandolás, úszás kapcsán nyáron gyakori probléma lehet a köznyelvben „úszófülként” ismert otitis externa, a hallójárat betegsége, mely elsősorban gyerekek vagy gyakran úszó felnőttek körében fordul elő. A tartós nedvességtől felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben fertőződik.

helytelen fültisztítás közben keletkező sérülések ugyancsak utat nyitnak a bakteriális vagy gombás fertőzésnek, a hallójárat gyulladásának.

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, emellett fülfolyás, halláscsökkenés, sőt láz is jelentkezhet. Gyulladáscsökkentő fülcseppel a fájdalom hamar enyhíthető, s a panaszok néhány nap alatt elmúlnak. Érdemes azonban inkább a megelőzésre koncentrálnunk!

Fürdés után a fej oldalra fordításával és óvatos rázásával igyekezzünk mielőbb eltávolítani a vizet!

Ne használjunk fültisztító pálcikát, mely gyakran csak beljebb tolja a felhalmozódott fülzsírt, melynek egyébként fontos védelmi funkciója van, eltávolítása gyengíti a fül védelmét. Rendszeresen sportolók és érzékeny fülűek használjanak az úszáshoz füldugót!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Felfáztam!

A természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók a fül- és szemtünetek mellett kellemetlen alhasi panaszokat is okozhatnak, melyeket a „felfázás” jelzővel szoktunk illetni. Különösen igaz ez az anyukákra, akik a medence partjáról vizes fürdőruhában felügyelnek a pancsoló gyermekekre. A vizes fürdőruha viselése hólyaghuruthoz vezethet. A lehűlt testtájékon ugyanis az erek beszűkülnek, gyengül a keringés, s így a védekezés hatékonysága: a baktériumok könnyebben meg tudnak tapadni a hólyag falán és gyulladást okoznak.

Statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer megtapasztalta már az égő, szúró fájdalmat, amit görcsös vizelési inger kísér, ám vizelet nem, vagy csak néhány csepp távozik. A panaszok sajnos könnyen visszatérnek, a húgyúti fertőzésekre a következő tényezők hajlamosítanak: különböző nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, fogamzásgátlók szedése, gyakori partnerváltás, illetve a menopauza időszaka.

A hatékony megoldást legtöbb esetben az antibiotikus kezelés jelenti, emellett figyeljünk oda a hólyag gyakoribb ürítésére és a bőséges folyadékfogyasztásra, melynek hatására hígul a vizelet, csökken a baktériumok koncentrációja. Sokat segíthetnek emellett a megfelelő gyógynövényteák is.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!