Keresés
Close this search box.

Utazzunk körültekintően!

//

E kérdés megválaszolásához több tényezőt érdemes mérlegelni.

Egészen más helyeztben vannak azok, akik már megkapták a COVID-19 elleni védőoltást, mint akik nincsenek beoltva.

Ugyancsak nem tekinthetők védettnek azok, akik bár rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, de még nem kapták meg a második oltást, vagy a második oltás óta még nem telt el a 2 hetes várakozási idő. Javasolt az utazást ennek elteltéig mindenképp halasztani.

Lehetőleg ne induljunk külföldi útra oltás nélkül, illetve ha rossz közérzetünk betegség gyanúját keltheti, akkor sem, ha COVID-19 fertőzöttel találkoztunk vagy tesztet végeztettünk és még várunk az eredményére.

Mivel az egyes országok vírusvédelmi előírásai jelentősen különböznek, utazás előtt még időben informálódjunk, hogy az adott helyszínen mik a beutazási feltételek, van-e karantén kötelezettség, kérnek-e érkezéskor negatív teszteredményt, mely országokból fogadnak utazókat és honnan nem stb.

Ha repülővel utazunk, érdeklődjük meg, hogy milyen elvárásokat támaszt az adott légitársaság az utasokkal szemben, hogy időben teljesíteni tudjuk azokat.

Szintén fontos tájékozódnunk, hogy milyen a fertőzöttség szintje a célországban, milyen kockázat várható az ott tartózkodás alatt, hiszen ez befolyásolhatja döntésünket.

A nyaralás során még szabad levegőn is tartsunk idegenektől legalább 1,5 méter távolságot, viseljünk maszkot zárt helyen, boltokban, közlekedési eszközökön, pályaduvarokon és reptereken. Tartsuk be a helyi vírusvédelmi előírásokat, mossunk gyakran kezet és használjunk kézfertőtlenítőt is.

A távoli nyaralásról hazatérve javasolt COVID-tesztet csináltatni, hiszen – bár kis valószínűséggel – de tünetek nélkül is lehetünk vírushordozók. Lehetőség szerint maradjunk néhány napig otthon, ne találkozzunk családtagokkal, barátokkal. Idős vagy magas kockázatú egyének esetében várjunk 10-14 napot a találkozással.

Ne feledjük, számos országban nagyobb arányban vannak jelen az újabb mutációk, melyek elleni védelemre a különféle védőoltások eltérő mértékben vértezik fel szervezetünket.

Forrás: webmed.com

Mielőtt útra kelne

A Kormányrendeletet módosító 203/2021. Kormányrendelet szerint 11 ország az enyhébb, II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra változhat. A külföldre utazás egyéni felelősség, mindenki személyes döntése.

Javasolják minden kiutazás előtt a konzuli védelemre történő regisztrációt a konzinfougyseged.mfa.gov.hu oldalon az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikáció letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

Honfitársaink kedvenc nyaralási célpontja, Horvátország is e kategóriába került.

2021. május 6-tól korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetünk be Horvátországba védettségi igazolvánnyal, az oltáshoz használt vakcina típusától függetlenül.

Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!