Keresés
Close this search box.

Az őszülés és hajhullás is lehet stresszmellékhatás?

//

„Beleőszülök, mire megoldom” vagy „kihullik a hajam tőle” – mondogatjuk magunknak, amikor nehéznek tűnő vagy bosszantó feladattal állunk szemben. Vajon van-e valóságalapja e kifejezéseknek? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?

A történelem során több olyan személyiségről tudunk, akik börtönben vagy a kivégzés előtt órák alatt megőszültek vagy kihullott a hajuk. A jelenség részletes leírása nem áll rendelkezésünkre, mert akkor még sem a stressz, sem az általa kiváltott autoimmun folyamat fogalmát, de a pajzsmirigybetegségeket sem ismerték.

A stressz ugyanis egyaránt okozhat immunológiai és hormonális eltéréseket is a szervezetben. Stresszhelyzetben olyan „stresszfehérjék” és antitestek képződnek, amelyek a szervezet saját sejtjeit roncsolják, ezáltal autoimmun betegséget váltanak ki. Az autoimmun folyamat egyrészt károsítja a pajzsmirigyet és – hajhullással is járó – csökkent működést vált ki, másrészt az antitestek közvetlenül is károsítják a hajhagymákat .

Napjainkban számos hír lát napvilágot, melyekben különböző panaszok, jelenségek magyarázatául – mintegy diagnózisként – a túlzott mértékű stressz szolgál. Az Archives of Dermatology című bőrgyógyászati szaklap egy korábbi számában megjelent cikkben a szerzők az általuk megfigyelt beteg rövid idő alatt bekövetkező jelentős hajhullásáról, majd gyors és teljes őszüléséről számoltak be. Jóllehet a szindróma pontos mechanizmusát nem vették górcső alá, azonban annak fennállását megerősítették.

A saját praxisomban előforduló panaszok közül is kiemelném annak a 38 éves hölgynek az esetét, akinél a családi tragédiák utáni stressz autoimmun pajzsmirigybetegséget váltott ki, majd csomókban kezdett hullani a haja és hirtelen őszülés következett be. A tünetek felismerése, a gyógyszeres kezelés elkezdése után a hajhullás és őszülés megállt és a korábban elveszített haja kezdett visszanőni. A jelenség teljes és pontos mechanizmusát még nem ismerjük, azt azonban megállapíthatjuk, hogy a betegség nem misztérium, hanem valóság, a folyamat pedig megállítható és gyógyítható.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
Budai Endokrinközpon

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!