Keresés
Close this search box.

Ha rám tör a „gyomorideg”

//

A sokak által tapasztalatból is ismert gyomoridegesség hátterében általában nem testi, hanem lelki panaszok állnak: az érintett folyamatos stresszben él, vagy olyan mentális terhet cipel, amivel nem tud megbirkózni. A tüneteket néha nem könnyű megkülönböztetni egy egyszerű gyomorrontástól, s a megoldás sem mindig gyors és egyszerű.

A gyomor falában – a bélhez hasonlóan – komplex idegi hálózat található, melynek működése szorosan kapcsolódik a vegetatív idegrendszerhez, ami a stresszválaszokat is közvetíti testünkben. Stressz vagy túlzott terhelés hatására a vegetatív idegrendszer felől intenzív ingerek érkeznek a gyomorhoz, melyek a gyomor- és bélrendszer fokozott mozgását, a gyomor izomzatának fájdalmas, görcsös összehúzódásait, gyomorégést, sőt hosszabb távon fekélyt is eredményezhetnek.

A gyomorfájdalom tehát általában stressztünet. Összességében az emésztőrendszeri panaszok mögött igen gyakran idegrendszeri zavarok állnak. Ezt gyakran úgy fogalmazzák meg, hogy „a fejével van a baj, nem a gyomrával”.

Jellemző tünetei

Erős hasfájás, szúró érzés a gyomorszájnál, szorító érzés a köldök környékén vagy a mellkasban, hasmenés, hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rosszkedv, fáradtság, depresszió. A számtalan tünet ellenére a vizsgálatok gyakran semmilyen szervi eltérést nem mutatnak ki.

Kezelése

Az orvos a panaszok hallatán általában gyomorsavlekötő, bélmozgást és puffadást csökkentő gyógyszereket ír fel, esetleg még valamilyen nyugtatóval is ellátja a beteget. Ezeket azonban akár élete végéig vagy mindaddig szedheti, amíg az összes stresszhelyzet meg nem szűnik életében, ami igen valószínűtlen.

Hosszú távon ható szelíd gyógymódként ajánlhatók a gyomrot kímélő ételek, a bőséges folyadékfogyasztás, főként a gyomrot ellazító, nem irritáló, meleg italok és a nyugtató hatású gyógynövényteák.

Azonban a „gyomorideg” legjobb gyógyszere az elkerülhetetlen stresszhelyzetek megfelelő kezelése, hatékony stresszoldó módszerek megtanulása és rendszeres alkalmazása.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!