Keresés
Close this search box.

Miért vagyok folyton kimerült?

//

A szénanáthás betegek gyakran számolnak be erős fáradtságérzetről és a koncentrálóképesség csökkenéséről. Ennek több oka is lehet, lássuk, melyek ezek, s mit tehetünk ellenük!

Kialvatlanság – Megfelelő kezelés hiányában az allergiás tünetek nem enyhülnek, s hosszabb távon fennmaradnak. Így az éjszakai orrdugulás miatt a beteg nem tudja magát kipihenni, és egyre fáradtabb lesz. Amennyiben az allergén növény pollenszórása sokáig tart, mindez a teljes kimerültségig vezethet.

Az allergiás reakció során összetett folyamatok zajlanak a szervezetben, melyek rengeteg energiát emésztenek fel, s közben olyan anyagok kibocsájtása is zajlik, amelyek álmosságot okozhatnak.

Ködös agy – Vannak, akik koncentrációs nehézségre panaszkodnak. A ködös agyként ismert jelenség ahhoz hasonló, amit egy vírus által okozott nátha kapcsán sokan átéltünk már egy-egy megfázás során. Annyi különbséggel, hogy míg a nátha 7-10 napig tart, addig a szénanátha akár hónapokon át megnehezítheti a mindennapi munkát, tanulást, összességében az életet.

Így lehet újra kipihent!

Allergiavizsgálattal derítsük ki, mi okozza a tüneteket!

Ha recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiát, lehet, hogy nem jó gyógyszert szed. Az első generációs antihisztaminok gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek. A megfelelő készítmény kiválasztásában allergológus segíthet.

Előfordul, hogy a korábban használt allergia elleni készítmény már nem hatásos, nem csillapítja a tüneteket, időszerűvé vált tehát a készítmény cseréje.

Lehet, hogy az időjárás miatt adott évben magasabb a pollenszám vagy éppen több stressz ért bennünket, ami rontja a tüneteket, esetleg újabb allergia jelent meg a régi mellett. Konzultáljon a kezelőorvossal a terápia módosítása érdekében!

A szénanátha komoly alkalmazkodást igényel. Magas pollenkoncentráció esetén ne töltsön sok időt a szabadban! Este mosson hajat, hogy éjjel ne lélegezze be a polleneket a párnáról! Ne teregesse a mosott ruhát a szabadba! Kora reggel szellőztessen, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció! Így biztosíthatja, hogy állapota ne romoljon, és éjjel jobban tudjon aludni. Ha mindez túl bonyolultnak tűnik, érdeklődjön kezelőorvosánál az allergén specifikus immunterápiáról!

Fontos tudni, hogy orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek között bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy orrsövényferdülés, esetleg krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kiválthat. Itt nem segít tehát az allergia-terápia, fül-orr-gégészeti vizsgálatra és kezelésre van szükség, hogy utána újra nyugodtan aludhasson, pihenhessen!

Dr. Moric Krisztina
allergológus, fül-orr-gégész szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!