Keresés
Close this search box.

Most lett vége a nyárnak, és máris fáradtnak, betegnek érzem magam!

//

A szabadság véget ért! Vissza kell zökkennünk a régi kerékvágásba: vissza a munkába, az otthoni teendőkbe, az elvárások, kötelezettségek teljesítésébe, a határidők szorításába, azaz a „mókuskerékbe”! Össze kell szednünk magunkat, fel kell vennünk újra a fordulatszámot, kérdés azonban, hogy hogyan és milyen áron?

Akinek módja volt nyáron kicsit „lazítani”, annak még nagyobb kontrasztot jelent most ősszel a gyorsuló tempó, s előre tekintve nem látjuk, mikor lesz ismét módunk a pihenésre. Hamar visszazökkentünk, idegállapotunk ismét a régi!

Sokan nem kapcsolják össze azonban idegállapotuk és a közérzetük, egészségük párhuzamos változását (romlását). Fel sem tűnik, hogy máris jelentkezik egy kis nátha, köhögés vagy gyomorrontás. Pedig a szorongó ember sűrűbben betegszik meg, mert ez az állapot az immunrendszerét is legyengíti.

Bizonyos helyzetekben a stressz normális és hasznos reakció is lehet, ám ha huzamosabb időn át jelentkezik, a szervezet az állandó „készenlétben” kimerül. Ez negatívan befolyásolja az immunrendszer, az idegek, a szív- és érrendszer, illetve a hormonok működését is.

Energiahiány, álmatlanság, izomfájdalmak és merevség, fejfájás, a társasági élet beszűkülése, illetve párkapcsolati, szexuális problémák is jelezhetik, hogy túl sok a stressz.

Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológus-diabetológus orvosa hangsúlyozza, hogy több kutatás szerint a merevedési zavarok nem csupán a stressz és túlhajszoltság, hanem a szív-érrendszeri fokozott kockázat fontos jelzői is lehetnek. A Vascular Medicine szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint az összekötő kapocs az endothel diszfunkció, az erek romló tágulási képessége, melynek következtében egyre kevesebb vér áramlik át rajtuk. Ez magyarázat lehet a romló szexuális funkcióra, de egyben az érelmeszesedés első stádiuma is, tehát a szívinfarktus és a stroke komoly rizikófaktora. Előfordul ugyanakkor, hogy a romló szexuális teljesítményt éppen bizonyos vérnyomáscsökkentők szedése okozza.

A nyár után igen korán jelentkező kimerültség, energiahiány kompenzálására sokan fogyasztanak alkoholt, koffeintartalmú italokat, egyéb stimuláló szereket, melyek – főként a lefekvés előtti órákban fogyasztva – jelentősen befolyásolják az alvásminőséget, ami hosszabb távon hozzájárulhat a nappali fáradtság, a csökkent koncentráció, az ingerlékenység és szorongás, illetve a gyakoribb fertőzések megjelenéséhez.

Gondolnunk kell arra is, hogy az elfoglaltságaink közepette fogyasztott egyoldalú vagy kevés értékes tápanyagot tartalmazó étrend nem biztosít elegendő energiát a szervezet számára, emiatt is jelentkezhet krónikus fáradtság, gyengeség, gyakoribb fertőzés és lassabb gyógyulási idő.

Teendőik mellett sokan a napközbeni megfelelő folyadékfogyasztásról is elfeledkeznek, pedig a dehidratáltság is a teljesítőképesség romlását, koncentrálási nehézségeket és fejfájást is okozhat.

Frissességünket jelentősen fokozhatjuk megfelelő tisztálkodással, bőrápolással is. Bőrünk ugyanis az elsődleges védelmi vonal a kórokozókkal szemben, ezért figyelnünk kell egészségére. Rendszeres tisztálkodás, a bőr egészséges baktériumflórájának megőrzése, a bőrproblémák kezelése nemcsak az ápolt, fitt megjelenéshez járul hozzá, de csökkentheti is a fertőzések számát.

Végül ne feledkezzünk el arról, hogy ha valaki gyakran vagy hosszabban tartózkodik olyan környezetben, ahol a kórokozók magasabb arányban fordulnak elő, nem meglepő a gyakoribb megbetegedés. A nagyobb közösségekben dolgozók, illetve a tömegközlekedési eszközökön rendszeresen utazók jobban ki vannak téve a fertőzések veszélyének, így számukra különösen fontos a higi énés szabályok betartása, illetve immunrendszerük erősítése, karbantartása.

Dr. Kádár János
belgyógyász, allergológus, immunológus szakorvos
ImmunKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!