Keresés
Close this search box.

Stressz, plusz kilók és alvászavar

//

Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak egyrészt a stresszel, másrészt a túlsúllyal vagy együtt mindkettővel.

A krónikus stressz alvászavarokat eredményez. A stresszhormonok szintje elégtelen alvás esetén növekszik, tovább nehezítve az alvást, így ébernek és feszültnek érezzük magunkat, nem tudjuk kikapcsolni gondolatainkat, egyre idegesebbé válunk.

Az alváshiány hatással van az étvágyat befolyásoló hormonok termelődésére. Tanulmányok szerint a jól alvó emberek kevesebb cukrot és szénhidrátot fogyasztanak napközben. Ráadásul az alváshiány miatti napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint hatására a fizikai aktivitás is csökken. Mindez túlsúlyhoz és gyakoribb horkoláshoz, éjszakai légzéskimaradáshoz (alvási apnoé) vezethet, ami tovább rontja az alvásminőséget, fokozza a kimerültséget és persze a plusz kilókat – így már ki is alakult az ördögi kör.

Fontos tudnunk, hogy a horkolás és a légzéskimaradás nem pusztán zavaró, rontja az alvásminőséget és szaporítja a kilókat, de jelentősen csökkenti a szervezet oxigénellátását, hosszú távon magas vérnyomást, szív- és agyi érbetegséget és cukorbetegséget is előidézhet.

Stresszoldó technikák alkalmazásával, illetve az alvási apnoé kezelésével, megszüntetésével megelőzhetjük e súlyos szövődményeket, pihentebbek leszünk, javul a hangulatunk, a koncentrációnk és a teljesítményünk, csökken az ingerlékenységünk és jó esetben a súlyunk is.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
JóAlvás Közpon

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!