Keresés
Close this search box.

Új idők – változó kihívások

//

Kedves Olvasó! A külföldi koronavírus-híradásokat hallva, s hazánkban körül tekintve, a környezetünkben egyre szaporodó náthás, torokfájós, köhögő embereket látva, reálisan nem reménykedhetünk abban, hogy minket nagy ívben kikerül a „4. hullám”. Inkább az a kérdés, hogy ebben milyen mértékben leszünk érintettek egyénileg és társadalmi szinten is.

Nehéz dolga van a háziorvosnak, amikor náthás embert lát, hiszen itt a parlagfűszezon csúcsa, tombol a pollenallergia; a kánikula utáni hűvösebb időben már számos, enyhébb tünetet okozó egyéb vírus kering; ráadásul itt kopogtat az ajtón a koronavírus újabb mutációja, mely a nyári szünet után épp most vesz „újabb lendületet”.

A tünetek láttán már a negatív Covid-gyorstesztnek sem merünk hinni, ráadásul a kutatási eredmények és a tapasztalatok is az oltottaknak – fertőzés esetére – enyhébb kimenetelt „ígérnek”.

Mire készüljünk hát?

Mivel a hűvösebb idő és a naptári ősz véget vetett minden nyaralásnak, és legtöbbeket visszazökkentett a munkahelyre és az iskolapadba, ismét sokakkal összezárva folytatjuk életünket. Ideje tehát ismét komolyabban vennünk mindazt, amit egészségünk védelme érdekében tehetünk. Ha nem saját magunk, akkor legalább a gyengébb immunrendszerű idősek, betegek, az oltásban nem részesülő 12 év alatti gyerekek, illetve a még be nem oltottak kedvéért!

Már az iskolák is besegítenek a kamaszkorba lépett, bulizós korosztály oltásába, így a nagymamáknak sem kell tartaniuk az unokákkal való hosszabb találkozástól.

Felhívás pedagógusoknak!

Az iskolakezdés kapcsán szeretnénk hírt adni egy új társadalmi felelősségvállalás célú programról, melyben minden érdeklődő pedagógus, iskola és óvoda részt vehet, s a Paramedica EgészségMagazin pedagógus olvasói a programot, annak pszichológiai eszköztárát a szervezők ígérete szerint egészen október 22-ig „Paramedica” kuponnal ingyenesen letölthetik az alábbi honlapról.

Tapasztaltuk, hogy a COVID-19 járvány – s a megfékezésére hozott intézkedések – jelentős változást hoztak, s az emberek (a gyerekek is) elhagyták a komfortzónájukat. Ez igen sok mentális problémát generált mind a felnőttek, mind a fiatalok és gyermekek körében.

Egy kanadai kutatás arról számolt be, hogy a 6-18 év közöttiek 70%-ánál jelentkezett valamilyen negatív pszichológiai tünet, szorongás, düh vagy figyelemzavar formájában. (1)

Győri Ildikó pszichológus, a Kreatív Nevelés módszertan kidolgozója szerint még nincsenek konkrét számok arról, hogy a gyermekek mentális egészsége Magyarországon milyen mértékben sérült. Saját tapasztalata azt mutatja, hogy a korábbi évekhez képest mintegy 30-40%-kal nőtt a pszichológiai segítséget kérő családok száma, ráadásul, súlyosabb tünetekkel.

A program minden iskolai és óvodai közösség számára elérhetővé teszi az „Indulatvulkán” és a „Hangulathőmérő” nevű pszichológia és coaching alapú eszköztárat, mellyel sikeresen kezelhető az egyre gyakoribbá váló agresszív viselkedés.

Mivel számos post-COVID probléma pszichológiai jellegű, ilyen esetekben a klasszikus „rosszul viselkedtél, ezért büntetés jár” pedagógiai gyakorlat nem működik. A pedagógusok azonban szeptembertől várhatóan sok olyan nevelési helyzettel szembesülnek, amivel korábban nem, így nemcsak a gyerekeknek, de a tanároknak is segítségre van szükségük. A módszertani csomag innen tölthető le: https://kreativneveles.hu/eleted-legjobb-evnyitoja-modszertani-csomag-pedagogusoknak/

Bízunk benne, hogy a módszerek ingyenes közreadásával sok gyermeknek, szülőnek és pedagógusnak tudunk segítséget nyújtani.

Kérjük Kedves Olvasóinkat, ha környezetükben viselkedési problémával küzdő gyermek van, segítsék a szülőket és a pedagógusokat a program elérésében.

Minden Kedves Olvasónknak derűs kora őszt, jó egészséget kívánok!

Illésné Hoffer Adrienne

(1) https://childrenfirstcanada.org/code-pink/kids-are-in-crisis-canadas-top-advocates-and-experts-unite-to-declare-codepink/,
https://theconversation.com/child-and-youth-mental-health-problems-have-doubled-during-covid-19-162750

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!