Keresés
Close this search box.

A változókor gyógynövényei

//

A kamaszkorhoz és a várandóssághoz hasonlóan a menopauza is óriási hormonális változásokkal jár, ami sok esetben kellemetlen tüneteket is okoz. Íme néhány gyógynövény, melyekkel enyhíthetjük a panaszokat!

Vöröshere – A hormonális problémák mellett légúti panaszokra, ekcémára és pikkelysömörre is jó. Fiatalabbaknál fokozza a termékenységet, beállítja a ciklust, idősebbeknél pedig enyhíti a változókori tüneteket. Ösztrogénszerű izoflavonoidjai és magas ásványi anyag tartalma segít helyreállítani az ösztrogénszintet, ezzel enyhíti a hőhullámokat, kiegyensúlyozottabb közérzetet biztosít. Kapszulaként és ízletes teaként is fogyaszthatjuk.

Mexikói jamgyökér – Magas béta-karotin és dioszgenin tartalmával segíthet a hormonháztartással kapcsolatos problémákon. DHEA nevű hatóanyaga az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga, mely mérsékli a klimaxos tüneteket, csillapítja a stresszt, növeli a libidót, sőt az immunrendszert is erősíti. Köretként, burgonya helyett is kiváló, érdemes azonban koncentráltabb formában fogyasztani.

Orbáncfű – Feszültségoldó, idegnyugtató, depresszió ellenes hatásának egyik oka, hogy blokkolja a szerotonin lebontásáért felelős anyagot. Vizsgálatokban 12 hetes orbáncfűkúra után a résztvevők 76%-a nemcsak fizikai, hanem mentális, pszichés javulásról is beszámolt, sőt a szexuális életük is fellendült. Teájának használatáról olvassuk el az utasítást!

Poloskafű – Ösztrogénszerű hatóanyagai jótékonyak a hormonháztartásra, mérséklik a hőhullámokat, enyhítik a hüvelyszárazságot és stressz-csökkentő hatással is bírnak.

Barátcserje – Értékes hatóanyagai az agyalapi mirigy serkentésével növelik a szervezet progeszteron termelését, egyensúlyt teremtve a női nemi hormonok szabályozásában. Teaként és kapszula formájában is fogyasztható.

Zsálya – Hamar összehúzza a pórusokat, remek izzadás-gátló, így jó szolgálatot tehet hőhullámok esetén. Teáját igyuk naponta 2-3-szor, az esti tea csökkenti az éjszakai verejtékezést.

Dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!