Keresés
Close this search box.

Az idő nyomai

//

Az öregedés első, a legtöbb ember számára nyilvánvaló jelei a bőrön mutatkoznak. Váratlanul ráncok jelennek meg a szemöldökök között és a szem vagy a száj körül. Vajon mi az oka annak, hogy a gyönyörű rózsás, rugalmas bababőrből ráncos, foltos, száraz bőr lesz?

Bőrünk vastagsága a biológiai életkor egyik biomarkere. Próbáljuk ki saját magunkon! Csippentsük össze kézfejünkön a bőrt és tartsuk így egy percig, majd engedjük el és várjuk meg, míg újra elsimul. A bőr elsimulásásig eltelt idő bőrünk biológiai életkorát jelzi.

A bőr öregedését valójában két különálló folyamat idézi elő. Az egyik a napfény hatására létrejövő fotokárosodás, a másik a korral együtt járó, kronológiai öregedés.

 A fotokárosodás első jelei a lentigók (lapos, barnás színű, jóindulatú bőrelváltozás leggyakrabban a kézhát és az arc bőrén, főként idősebb embereken), majd a teleangiektáziák (vékony, tágult hajszálerek a bőrben), később a finom ráncok és a mélyebb gyűrődések megjelenése a megnyúlt bőrön, végül pedig keratózis (fokozott elszarusodás).

A fénykárosodás kollagén és az elasztikus rostok roncsolódásához vezet. Az UV-A sugarak felelősek a ráncosodásért és a barnulásért, valamint a melanóma (a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) kialakulásáért, míg az UV-B sugarak okozzák a leégést.

 A kronológiai öregedés nemcsak a bőrön, hanem a szervezet más részein is tetten érhető. Ennek jele például szövetek kiszáradása és elvékonyodása. Az életkor előrehaladásával a szövetek víztartalma folyamatosan csökken, ami leginkább a bőrön látható.

A megújulási sebesség idővel csökken: míg a fiatal bőr 3-4 hét alatt újul meg, addig az öregedő bőrnek ehhez akár 6 hétre is szüksége lehet. A bőr alatti kötőszövet rugalmas elemei, elsősorban a kollagén képződése a kor előrehaladtával csökken, ez az oka a finom ráncok, a szem körüli szarkalábak, mimikai ráncok megjelenésének, illetve a táskásodásnak is. Szintén korral járó elváltozás az apró bőrerek kitágulása, törékennyé válása és a pigmentfoltok megjelenése.

Bőr kisimulási idejeBiológiai életkor
0-1 másodperc20 év
1-2 másodperc30 év
3-4 másodperc40 év
5-10 másodperc50 év
11-30 másodperc60 év
33-45 másodperc70 év

Hogyan ráncosodunk?

  • A bőr sejtek rétegeiből áll, melyek folyamatosan megújítják önmagukat. Élettartamuk kb. 30nap. 30-35 éves kortól a megújulás fokozatosan lassul, így a bőr egyre vékonyodik.
  • A bőr alsó rétege fiatalkorban erősen hullámos, a tápanyagok cseréje nagyobb felületen zajlik. A korral ezek a mikroszkopikus bolyhok ellapulnak, így csökken a felső réteg táplálása.
  • szabad gyökök károsító hatása miatt a lágy és rugalmas fehérjemolekulák merev, nagy szerkezetekké állnak össze, így rugalmasságuk csökken.
  • A pici bőrerek gyengülése miatt romlik a vérellátás a bőrben, ami amúgy is egyre kevesebb kollagént tartalmaz, s így romlik a vízmegkötő képessége. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy a ráncok a kollagénmennyiség csökkenése miatt alakulnak ki.

A bőr öregedésének visszafordítása vagy késleltetése tehát a kollagénképzés stimulálásával vagy a kollagén pótlásával, a vérkeringés javításával, a bőr megfelelő táplálásával, hidratálással és oxigénnel való ellátással oldható meg.

korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!