Keresés
Close this search box.

Hőhullám, mint szív-érrendszeri rizikófaktor?

//

A változókor után a korábban védett nők ugyanolyan eséllyel néznek szembe a szív-érrendszeri betegségekkel, mint a férfiak. Miért lesznek „hirtelen” a nők is veszélyeztetettek?

Korábban az infarktust, a szívritmuszavart férfibetegségnek tartották, ma azonban már közismert, hogy egy bizonyos kor fölött a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfalvédő, antioxidáns és lipidcsökkentő hatása elégtelenné válik. A csontritkulás mellett így felgyorsul az Alzheimer-kór és az érelmeszesedés, illetve – ezzel összefüggésben – további szív-érrendszeri betegségek kifejlődése is.

Az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szerese, 70 éveseknél pedig tízszerese a menopauza előttinek.

A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat, és közülük minden 3. érzi ezeket komolynak vagy gyakorinak. A legújabb kutatások szerint ezek valójában korábban is jelentkeznek: nem annyira a klimax első éveiben, inkább az utolsó termékeny években válnak nyilvánvalóvá.

A Menopause című szaklapban publikált tanulmány szerint kapcsolat van a hőhullámok és a szív-érrendszeri betegségek között: a hőhullámok egyfajta jelzői ezen betegségek magasabb kockázatának. Konkrétabban: a hőhullámok és az endothel funkció mutatnak összefüggést. Az endothelium az erek belsejét borító egyrétegű laphám, az endothel funkció pedig – úgy tűnik – a kulcs az érelmeszesedés előrejelzéséhez.

A kezeletlen érelmeszesedés pedig olyan komoly betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, a szívelégtelenség vagy a sztrók.

Azoknak a nőknek feltétlenül javasolt a kardiológiai kivizsgálás, akik túl vannak a menopauzán és rendelkeznek az ismert rizikófaktorok valamelyikével (dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, túlsúly, mozgásszegény életmód), továbbá a következő tüneteket tapasztalják: mellkasi szorítás, légszomj, gyengeség, szédülés, fejfájás.

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!