Keresés
Close this search box.

Letaglóznak a menopauza tünetei? Segítsd magadon!

//

A menopauza nők millióinak keseríti meg éjjeleit és nappalait. Van, aki némán tűr, van, aki hormonpótláshoz folyamodik, s egyre többen természetes megoldásokat keresnek panaszaikra.

Általában az 50-es életévek elején köszönt be a nőknél a menopauzába való átmenet időszaka, amikor az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjének csökkenése testileg is és lelkileg is megvisel szinte mindenkit.

A tünetek súlyosságát általában az ún. Menopauza Osztályozási Skála szerint mérik.

Ennek alapján a menopauza 11 leggyakoribb tünete:

  1. hőhullámok, éjszakai verejtékezés
  2. szívtáji diszkomfortérzés
  3. alvási problémák
  4. depresszív hangulat
  5. ingerlékenység
  6. szorongás
  7. fizikai-lelki fáradtság
  8. hólyagproblémák
  9. hüvelyszárazság
  10. szexuális problémák
  11. diszkomfortérzés az izmokban és az ízületekben.

 Hőhullámok – A hőhullámok és az éjszakai izzadás a perimenopauza időszakában a nők 50%-át, míg a menopauza időszakában akár 85%-át is érintheti. Általában 5-7 évig tartanak, de vannak nők, akik akár 15 év után is szenvednek tőlük.

 Szívtáji diszkomfortérzés – A hőhullámok nem egyszerű kényelmetlenségek. Kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedéssel és más szív- és érrendszeri betegségekkel. Ráadásul az ösztrogénszint csökkenése valószínűleg a változókorban levő nők által gyakran tapasztalt heves szívdobogással is összefügg.

 Alvásproblémák – Az elalvással vagy az átalvással kapcsolatos nehézség akkor tetőzik, amikor a menopauza véglegessé válik. Kiváltó okai között szerepelnek a hőhullámok és az éjszakai izzadás is.

 Hangulati zavarok – A perimenopauza alatti hormonális változások összefüggésbe hozhatók például a depresszióval, az ingerlékenységgel és a szorongással. A kutatások szerint a perimenopauza korban lévő nők számára a legkellemetlenebb hangulati probléma az ingerlékenység.

Mind az ösztrogénnek, mind a progeszteronnak van hangulatjavító hatása. A hormonszint csökkenésével ez a védőhatás is csökken. Egyes kutatások szerint az ún. ER-béta receptorok hormonális készítménnyel vagy gyógynövényekkel, például szibériai rebarbara gyökerének kivonatával történő aktiválása azon túl, hogy csökkenti a hőhullámokat és javítja az alvásminőséget, hangulatjavító hatású is lehet.

 Gyakori fáradtság – A változókorban levő nők kb. 72-84%-a szenved állandó testi-lelki kimerültségtől. Ezzel együtt romlik a fizikai és mentális teljesítményük, a koncentrálóképességük és a memóriájuk is, tehát feledékenyebbé válnak.

 Húgy-ivarszervi változások – A következő urogenitális tünetek a menopauza után levő nők több mint 50%-át érintik.

  • Hólyagproblémák: vizelési nehézségek, gyakori vizelési inger, fokozódó inkontinencia.
  • Hüvelyszárazság, ami megnehezítheti vagy fájdalmassá teheti a szexuális érintkezést.
  • Szexuális problémák: a nemi vágy, a nemi aktivitás, illetve az orgazmuskészség csökkenése.

 Diszkomfortérzés az ízületekben és az izmokban – Az ízületi fájdalmak sokkal gyakoribbak a változókorba lépett nőknél, mint az azonos korú férfiaknál.

Közel 500, 40–59 év közötti nőt megkértek arra, hogy osztályozzák a tüneteiket a Menopauza Osztályozási Skála szerint az ízületekben és izmokban jelentkező diszkomfortérzést általában „nagyon komolynak” értékelték.

A csontritkulás kialakulását is a nemi hormonokban a menopauza idején bekövetkező változásoknak tulajdonítják. Szintén gyakori, hogy a porcok, amelyek „kipárnázzák” és védik a csontok végeit, elkopnak.

A súlygyarapodás szintén jellemző tünet: mivel mérhetően csökken az alapanyagcsere szintje – azaz kisebb a szervezet táplálékigénye –, a változatlan adagok fogyasztása minimum évi egy kiló plusz zsír lerakódását eredményezi.

Étrendünk megreformálása mellett nélkülözhetetlen az életmódváltás is, melynek része a stresszkezelés, a legfőbb vitaminok és ásványi anyagok rendszeres pótlása és a szexuális élet fenntartása is. Fontos az eddigieknél is aktívabb sport, torna, séta vagy tánc, kirándulás, dinamikus játék az unokákkal. Mindez nemcsak energiát éget el, hanem jókedvre is derít a mozgás közben felszabaduló, jó közérzetet biztosító hormonok, az endorfinok segítségével.

Forrás: Marsha McCullogh: A European solution for menopause symptoms
LEF Magazine, 2021 szept. ford. Czárán Judit,
a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!