Keresés
Close this search box.

Menopauza vagy pajzsmirigy-alulműködés?

//

Előbb-utóbb minden nőt elér a változókor, melynek panaszai igen hasonlóak a pajzsmirigy-alulműködéshez. A megfelelő kezelés és életmód kialakítása érdekében nem szabad e kettőt összekevernünk!

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) gyakran ugyanabban az életkorban jelentkezik, amikor a klimaxos tünetek, pedig a vizsgálatok szerint a menopauza önmagában nem növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát. Tény, hogy a legtöbb 45-50 éves nő tapasztal fokozott hízáshajlamot, menstruációs problémákat, ödémát, hajhullást, hangulatváltozásokat, gyakran depressziót is.

Az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) szerint sok nő szed ösztrogén tartalmú hormonkészítményeket a változókori panaszaira, pedig az is lehet, hogy valójában felderítetlen pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek. Felméréseik szerint 4-ből csupán 1 nőnél végeznek „menopauzaszerű” tünetei miatt pajzsmirigyre irányuló teszteket, ami nagy hiba, hiszen ez az aprócska szerv szinte az egész szervezet működésére komoly hatást gyakorol.

Fokozhatják egymás tüneteit

Természetesen a két állapot nem zárja ki egymást, tehát egyszerre is fennállhat a kettő, ráadásul súlyosbíthatják egymás tüneteit.

Épp ezért, ha a klimax panaszaira alkalmazott hormonkészítmény, illetve természetes szerek nem hoznak megfelelő javulást, érdemes pajzsmirigy-alulműködésre is gyanakodni, mert fennállása esetén csak a megfelelő kezelés hozhat állapotjavulást.

Egy vérvétel mindent eldönt

Bár a tünetek alapján igen nehéz megkülönböztetni e két állapotot, szerencsére egy egyszerű vérvétel segít a kérdés eldöntésében. Amennyiben a vérben lévő TSH szintje emelkedett, az egyértelműen jelzi, hogy a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) termelése csökkent. Ilyen esetben – megfelelő kezelés beállításával – a panaszok többnyire enyhülnek vagy elmúlnak, s az állapot gyorsan javítható.

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!