Keresés
Close this search box.

Miért nem tudok lefogyni, pedig alig eszem?

//

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbe esés előtti súlyát és alakját. Természetes, hogy ehhez kell némi idő, ám ha diéta mellett sem sikerül megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a makacsul ragaszkodó plusz kilókat.

A női hormonális változások nemcsak a menopauza idején, hanem a szülés utáni időszakban is gyakoribbá teszik a túlsúly tartóssá válását, melynek leküzdését gyakran egyéb okok is nehezítik.

Mennyi idő után tér vissza a régi alak?

A várandósság során a nők testsúlyában nagy változások zajlanak, az esetleges plusz zsírréteg mellett a vér térfogatának növekedése, a placenta, magzatvíz és maga a baba is plusz kilókat eredményez. Ha a kismama a terhesség alatt odafigyel az étkezésére és a rendszeres testmozgásra, akkor a felszedett plusz kilóknak csak igen kis része a zsír. Ebből következik, hogy a szülést és a regenerációt követően, könnyen helyreáll az eredeti testtömeg. Amennyiben a kismama „kettő helyett” evett, akkor ez bizony hosszabb időt vehet igénybe, és megfelelő diétára, testedzésre is szükség lehet az eredményhez. Előfordul azonban, hogy mindezek ellenére sem mutat kevesebbet a mérleg nyelve hónapokkal később sem.

Hormonzavar?

Nem ritka, hogy a szülés után valamilyen hormonzavar alakul ki, ami túlsúlyt eredményez. Előfordul, hogy ez csupán átmeneti probléma, mert a szervezetnek kicsit több időre van szüksége, hogy normál működése helyreálljon.

Igen gyakori azonban a terhesség után kialakuló pajzsmirigyzavar, melynek tünetei alulműködés esetén:

  • normál étkezés melletti túlsúly;
  • fáradékonyság;
  • szülés utáni depresszió;
  • a tej mennyiségének csökkenése;
  • hajhullás;
  • székrekedés.

A várandósság során a magzat védelme érdekében gyengül az immunrendszer működése, majd a szülés után ismét felerősödik.

Ekkor az arra érzékenyeknél pajzsmirigygyulladás léphet fel, ami gyakran a szerv alulműködése eredményezi. Ennek jellemző tünete – normál étkezés vagy diéta mellett is – a túlsúly.

A diagnózis felállításához laborvizsgálattal ellenőrzik a TSH, T3, T4 és az ATPO értékét, illetve ultrahanggal megnézik a pajzsmirigyet is. Fiatal korban gyakori, hogy a panaszok egy éven belül maguktól rendeződnek, egyéb esetben pedig gyógyszerrel eredményesen kezelhetők.

Dr. Lőrincz Ildikó
nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!