Keresés
Close this search box.

A fülzúgás is lehet COVID-tünet!

//

A fertőzést gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás.

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint 48 országból származó adatok összesítése alapján: a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta eleve meglévő fülzúgása rosszabbodását. Sokaknál a fertőzés tüneteinek megjelenésével egyidőben alakult ki fülzúgás, mely korábban nem jelentkezett. A kutatók szerint a fülzúgás akár a fertőzésre is felhívhatja a figyelmet. 24 tanulmány összegzése alapján a fülzúgás a megvizsgált koronavírusos esetek kb. 15%-ánál jelentkezett.

Fontos tudnunk!

  • A fülzúgás fokozódásában a megnövekedett fül- és fejhallgató használat miatti fokozott zajterhelés is szerepet játszhat.
  • A koronavírus-fertőzés tüneteként vagy azt követően fellépő fülzúgás mellé gyakran halláscsökkenés is társul, ezért ennek kivizsgálása is szükséges a betegség lezajlását követően.

A tudósok szerint a betegséggel járó fokozott stressz és a gyógyszermellékhatás lehetősége mellett vizsgálni kell a koronavírus által okozott fül-orr-gégészeti és neurológiai szövődmények szerepét is a fülzúgás megjelenésében. A szakorvosi vizsgálat és kezelés mellett életmódbeli változtatásokkal – az alvás minőségének javításával, stresszkezelő technikák elsajátításával, háttérzaj alkalmazásával – is javíthatjuk életminőségünket.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
Fül-orr-gége Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!