Keresés
Close this search box.

A stressz erős rizikófaktor

//

Idén – az elhízást és a mozgásszegény életmódot megelőzve – a stressz bizonyult a szív-érrendszeri betegségek legerősebb rizikófaktorának; derül ki egy friss kutatásból.

A KardioKözpont megbízásából végzett kutatásban, mely a magyar felnőttek szív-érrendszeri betegségekkel és rizikófaktorokkal kapcsolatok ismereteit mérte, a megkérdezettek 20%-a személyesen érintett volt, 29%-ának pedig van legalább egy szívbeteg a családjában. Legtöbbjük (65%) magas vérnyomás betegséggel él.

Egyre stresszesebbek vagyunk! A kutatásban résztvevők több mint 80%-át érintette a mindennapi stressz, mint rizikófaktor. Érdekes módon a nők és a fiatalabbak vallották magukat nagyobb arányban stresszesnek. A stressz nemcsak a hozzá kapcsolódó káros „stresszoldó” szokások (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, túlevés, nassolás) révén növeli a kockázatot, de önálló rizikófaktor is. A stressszen kívül a legkomolyabb rizikófaktorok: a magasabb életkor, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség (vagy inzulin-rezisztencia), a túlsúly, a mozgáshiány – mindez a férfiakat és a menopauzán túli nőket fokozottabban érinti. Mit tehetünk a szívünk egészségéért? A stresszes életet élők igyekezzenek legalább részben változtatni életmódjukon, időbeosztásukon, a problémákhoz való hozzáállásukon! Válasszanak és rendszeresen gyakoroljanak számukra megfelelő stresszlevezető módszert, akár pszichológus bevonásával is. Ne vegyék félvállról az esetleg jelentkező tüneteket, forduljanak időben orvoshoz!

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!