Keresés
Close this search box.

Asztmások fokozott veszélyben!

//

Felfutóban a koronavírus-járvány és a szakértők a tavalyinál jóval komolyabb influenzajárványt is prognosztizálnak az őszi-téli időszakra. Miért veszélyesek ezek a vírusok az asztmásokra?

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet felhívja az asztmások figyelmét, hogy esetükben a vírusfertőzések súlyosabb tünetekkel jelentkezhetnek, asztmás rohamokat is kiválthatnak, könnyen tüdőgyulladáshoz vagy veszélyes szövődményekhez vezethetnek.

Az asztma a légutak gyulladásos betegsége, melyet a tünetek hullámzása jellemez: a panaszokat tünetmentes időszakok követik. A jellemző tüneteket – zihálás, köhögés, mellkasi szorító érzés, légszomj, sípoló vagy hörgő hanggal járó lélegzetvétel – sokan betudják egy komolyabb megfázásnak, ezért enyhébb esetekben hajlamosak elhanyagolni a fenntartó terápiát.

A krónikusan gyulladt, érzékeny és duzzadt felső légutakkal „találkozó” vírusok így komolyabb megbetegedést okozhatnak, így az asztmával is küzdő betegek nagyobb eséllyel szorulnak kórházi kezelésre.

Az asztmások számára a gyógyszeres terápia következetes betartása, ezzel a gyulladás tartós kezelése kulcsfontosságú az állapotuk súlyosbodása és a szövődmények elkerülése érdekében.

A legjobb védekezés a megelőzés! A szabályozásokra és korlátozásokra tekintet nélkül, továbbra is érdemes betartaniuk a korábban megszokott védelmi intézkedéseket: maszk, kézmosás, távolságtartás.

Forrás: EgészségKalauz

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!