Keresés
Close this search box.

Az immunológus tanácsai krónikus betegeknek

//

A koronavírussal kapcsolatban most időszerű kérdés, hogy a krónikus betegséggel élők jelentkezzenek-e a 3. oltásra, illetve akik eddig még nem tették, beoltassák-e magukat?

A krónikus betegségek megléte fokozott kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés szempontjából. Az érintettek körében a fertőzés súlyosabb lefolyású lehet, ezért felhívjuk figyelmüket, hogy a járványhelyzetben fokozottan ügyeljenek a rendszeres gyógyszerszedésre, mert a jól kezelt alapbetegség esetén kisebb az esetleges fertőzéssel járó szövődmények kockázata. Tekintettel arra, hogy a védőoltás megbetegedés esetén is csökkenti a súlyosabb állapot kialakulását, feltétlenül éljenek a lehetőséggel. Emellett alkalmazzák az összes védelmi intézkedést, a gyakori, fertőtlenítő kézmosást, a távolságtartást, és a maszkhasználatot!

Aki kéri az oltást, magát védi! Meg kell ismerkednünk az áttöréses fertőzés fogalmával, ami azt jelenti, hogy az oltottak is hordozhatnak vírusokat, képesek azokat átadni másoknak anélkül, hogy ők maguk komolyabban megbetegednének. A védőoltás tehát nem előzi meg 100%-ban a koronavírus-fertőzést, ugyanis a kórokozó jelenlétét az oltással nem tudjuk szabályozni. Azt viszont igen, hogy ha mégis elkapjuk a betegséget, az akár tünetmentes vagy enyhébb lefolyású legyen.

Ajánljuk tehát a védőoltás felvételét mindenkinek, de semmiképp ne maradjanak le róla az autoimmun betegeknek, például azok, akik sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) miatt immunszuppresszív készítményeket szednek. Emiatt valóban megnőhet a fertőzés veszélye, ám avalódi veszélyt nem a gyógyszerek, hanem azok elhagyása jelentené. Ez esetben ugyanis bekövetkezne a betegség fellángolása, ami fertőzés esetén súlyosbítaná a tüneteket. 

Fontos tudnunk ugyanakkor, hogy immunszuppresszív készítmények szedése mellett a láz akár el is maradhat, így a fertőzésre akkor is gondolni kell, ha láz nélkül jelentkeznek egyéb tünetek. 

Dr. Kádár János
belgyógyász-immunológus főorvos
ImmunKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!