Keresés
Close this search box.

Belső világ

//

Kedves Olvasó! Tavaly tél elején azt írtam, hogy a 2020-as év emlékezetes marad: sok nehézség, veszteség és rengeteg tanulság. Nos, ezt a tanulási folyamatot – úgy tűnik – ebben az évben is tovább folytattuk. Visszatekintve, 2021-re is igaz, hogy nem az erős marad fenn, hanem a sikeresen alkalmazkodó. Kérdés: mit tehetünk még az eredményes alkalmazkodás érdekében?

Télen a természet elcsendesedik. Vallásoktól függetlenül és talán a Föld trópusi tájait kivéve mindenhol, ez az időszak évezredek óta a csend, nyugalom és a befelé fordulás jegyében zajlik. Számtalan olyan rítus és szertartás maradt ránk a múltból, melyeket ma is sokan őriznek, hagyományként tisztelnek és tartanak, s egyre többen fedezik fel újra ezek csodás, külső-belső erőt fejlesztő, egészséget támogató, megtartó erejét.

A nyugati típusú „fejlett”, modern világ igen kevés támaszt, kapaszkodót nyújt a benne élő, általa meghajszolt és kizsigerelt, állandó „mókuskerékbe” zárt embereknek. Hacsak nem tekintjük kapaszkodónak az egyre szélesebb körben fogyasztott nyugtatókat, alkoholt és egyéb szereket, melyek „light” verziói már-már természetessé és elfogadottá válnak.

Újra és újra csalódás érheti azokat, akik ebben a rohanó, sőt egyre gyorsuló tempójú világban a támaszt kívül keresik, azt másoktól vagy magától a „rendszertől” várják el.

A jelenkor – pandémiától is megtépázott – hirtelen változásokkal és növekvő bizonytalansággal „fűszerezett” valóságában harmóniát, egyensúlyt és békességet keresni leginkább belső világunkban van esélyünk.

Az évnek ez az időszaka – a Természet lassuló rezgése, a fogyatkozó fény és hő csökkenő energiája – mindenképp a tempó lassítására, az időnként megállásra, helyzetünk, életünk és lehetőségeink áttekintésére, reális értékelésére sarkall. Adjunk tehát lehetőséget önmagunknak az előttünk álló téli hónapok során időnként a pihenésre, elcsendesedésre, a jó melegbe bugyolált „bevackolódásra”, gondolkodásra, relaxálásra, meditálásra, testi-lelki töltődésre, az elvárások és teljesítménykényszer nélküli én-időre.

Az ilyen időtöltés nemcsak nyugtató, pihentető, az elveszett harmóniát, egyensúlyt helyreállító hatású, hanem kifejezetten gyógyító, immunerősítő hatású is, amire a jelenlegi járványhelyzetben nagyon nagy szükségünk van.

Takarékoskodjunk energiánkkal! Ne szórjuk el értéktelen, felesleges dolgokra! Ne feledjük, a vírusfertőzésekkel szembeni védekezés és önmagában a téli hideghatás kompenzálása is rengeteg energiát emészt fel a szervezetben. Energiahiányos állapotban a pandémia közepette nagyobb veszélyben vagyunk!

Javaslom, hogy mindenki keresse meg és alkalmazza rendszeresen a saját hite, szokásrendszere és lehetőségei által adott módszereket testi-lelki egyensúlya helyreállítására, megőrzésére, hogy soha ne billenjen ki önmaga középpontjából. A saját belső erő nyújtotta megbízható támasz mellett a külvilág hektikusan változó körülményeihez, kihívásaihoz, nehézségeihez való alkalmazkodás kevésbé megterhelő és jóval sikeresebb lehet.

Meghitt, békés ünnepeket, egészségben töltött téli hónapokat kívánok!

Illésné Hoffer Adrienne
főszerkesztő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!