Belső világ

//

Kedves Olvasó! Tavaly tél elején azt írtam, hogy a 2020-as év emlékezetes marad: sok nehézség, veszteség és rengeteg tanulság. Nos, ezt a tanulási folyamatot – úgy tűnik – ebben az évben is tovább folytattuk. Visszatekintve, 2021-re is igaz, hogy nem az erős marad fenn, hanem a sikeresen alkalmazkodó. Kérdés: mit tehetünk még az eredményes alkalmazkodás érdekében?

Télen a természet elcsendesedik. Vallásoktól függetlenül és talán a Föld trópusi tájait kivéve mindenhol, ez az időszak évezredek óta a csend, nyugalom és a befelé fordulás jegyében zajlik. Számtalan olyan rítus és szertartás maradt ránk a múltból, melyeket ma is sokan őriznek, hagyományként tisztelnek és tartanak, s egyre többen fedezik fel újra ezek csodás, külső-belső erőt fejlesztő, egészséget támogató, megtartó erejét.

A nyugati típusú „fejlett”, modern világ igen kevés támaszt, kapaszkodót nyújt a benne élő, általa meghajszolt és kizsigerelt, állandó „mókuskerékbe” zárt embereknek. Hacsak nem tekintjük kapaszkodónak az egyre szélesebb körben fogyasztott nyugtatókat, alkoholt és egyéb szereket, melyek „light” verziói már-már természetessé és elfogadottá válnak.

Újra és újra csalódás érheti azokat, akik ebben a rohanó, sőt egyre gyorsuló tempójú világban a támaszt kívül keresik, azt másoktól vagy magától a „rendszertől” várják el.

A jelenkor – pandémiától is megtépázott – hirtelen változásokkal és növekvő bizonytalansággal „fűszerezett” valóságában harmóniát, egyensúlyt és békességet keresni leginkább belső világunkban van esélyünk.

Az évnek ez az időszaka – a Természet lassuló rezgése, a fogyatkozó fény és hő csökkenő energiája – mindenképp a tempó lassítására, az időnként megállásra, helyzetünk, életünk és lehetőségeink áttekintésére, reális értékelésére sarkall. Adjunk tehát lehetőséget önmagunknak az előttünk álló téli hónapok során időnként a pihenésre, elcsendesedésre, a jó melegbe bugyolált „bevackolódásra”, gondolkodásra, relaxálásra, meditálásra, testi-lelki töltődésre, az elvárások és teljesítménykényszer nélküli én-időre.

Az ilyen időtöltés nemcsak nyugtató, pihentető, az elveszett harmóniát, egyensúlyt helyreállító hatású, hanem kifejezetten gyógyító, immunerősítő hatású is, amire a jelenlegi járványhelyzetben nagyon nagy szükségünk van.

Takarékoskodjunk energiánkkal! Ne szórjuk el értéktelen, felesleges dolgokra! Ne feledjük, a vírusfertőzésekkel szembeni védekezés és önmagában a téli hideghatás kompenzálása is rengeteg energiát emészt fel a szervezetben. Energiahiányos állapotban a pandémia közepette nagyobb veszélyben vagyunk!

Javaslom, hogy mindenki keresse meg és alkalmazza rendszeresen a saját hite, szokásrendszere és lehetőségei által adott módszereket testi-lelki egyensúlya helyreállítására, megőrzésére, hogy soha ne billenjen ki önmaga középpontjából. A saját belső erő nyújtotta megbízható támasz mellett a külvilág hektikusan változó körülményeihez, kihívásaihoz, nehézségeihez való alkalmazkodás kevésbé megterhelő és jóval sikeresebb lehet.

Meghitt, békés ünnepeket, egészségben töltött téli hónapokat kívánok!

Illésné Hoffer Adrienne
főszerkesztő

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!