Keresés
Close this search box.

COVID-19 és a mikrobiom

//

Ma már több kutatás is alátámasztja, hogy a bélflóra összetétele az egyik legerősebb előre jelzője lehet a COVID-19 fertőzés várható súlyosságának.

Több kínai egyetem kutatói publikáltak egy tanulmányt, mely rámutat, hogy a COVID-19-ben megbetegedetteknél megváltozik a mikrobiom. Az immunreakciót befolyásoló bizonyos baktériumok hiánya különösen összefüggött a tünetek súlyosságával. Ezek normális szintje még 30 nappal a gyógyulás után sem állt helyre – a kutatók szerint a felborult egyensúly összefüggésbe hozható az ún. hosszú-COVID jelenséggel.

A Massachusetts-i Egyetem kutatói a mikrobiom és a COVID-19 súlyosságának összefüggéseit vizsgálták, mivel a betegség klinikai kimenetelét megjósolni képes tényezők azonosítása kulcsfontosságú a kezelésben.

Véleményük szerint a bélflóra összetétele 92%-os pontossággal jósolja meg a súlyos, akár végzetessé váló COVID-19 légzési tünetek előfordulási esélyét.

Egy másik amerikai kutatás szerint a vírus éppen az immunválaszt szabályozó T-sejtekben borítja fel az egyensúlyt, melyek megfelelő aktiválásáért a bélben élő baktériumok felelősek.

Az Imperial College London vizsgálatai szerint a bélben található baktériumok összetétele a vírusfehérjére fogékony ACE-2-receptor működését befolyásolja, és ez által gyakorol hatást a tünetek súlyosságára.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!