A tanulmány bizonyítja, hogy az L-arginin nevű aminosavból napi 3,2 gramm fogyasztása drámaian gyorsítja a légzésfunkció helyreállását diagnosztizált tüdőgyulladásban és oxigénhiányos légzési elégtelenségben szenvedő betegeknél. Az L-arginin ráadásul nem csak kezdeti szakasztól adagolva, hanemleromlott, súlyosabb állapotban is segítséget jelenthet.
A táplálékkal magunkhoz vett fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az egyik ilyen építőelem az L-arginin, mely a nitrogén-monoxid alapanyaga. Utóbbinak a covid elleni védelem szempontjából fontos tulajdonságai:
- antimikrobiális hatású;
- értágító hatású, segíti a vér szabadabb áramlását, véd a vérrögképződéstől;
- a tüdőben a glutation nevű molekulával nitrozoglutation nevű hörgőtágító anyagot hoz létre, mely felszabadítja a légutakat, segíti a szabadabb légzést.
- szükség van rá az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó limfociták termelődéséhez. Az alacsony limfocitaszám fontos előre jelzője annak, hogy egy koronavírusos beteg meghal-e vagy sem. Akik Covid-19 miatt kórházba kerültek, alacsony volt a vérükben az arginin szintje. (2)
A vizsgálatba bevont betegek 8-14 napja voltak kórházban, mindannyian súlyos, életveszélyes állapotban voltak. Arginin adagolásával gyorsabban következett be javulás a betegek légzésében, és a kontroll csoporthoz képest, közülük nem halt meg senki. Az arginin 6,6-szor jobb esélyeket biztosított arra, hogy a kezeltek légzése a 10. napra javulást mutasson.
Az arginin kiemelkedően hatásos a légzésfunkció helyreállításában. Javasoljuk tehát, hogy Covid-19 fertőzés miatt kialakuló légzési nehézség esetén, kezdjünk el napi 2 × 1,6 gramm L-arginint bevenni egy egész pohár vízzel, éhgyomorra. Ez nem helyettesíti az orvosi segítséget, hiszen a vizsgálatban résztvevők is kórházi standard orvosi ellátást kaptak.
Forrás: Chris Masterjohn: The One Amino Acid That Could Cure COVID, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.
Hivatkozások: