Keresés
Close this search box.

Egy egyszerű aminosav is segíthet?

//

A The Lancet által kiadott EClinical Medicine-ben publikált olasz klinikai vizsgálat lenyűgöző eredményről számol be, melyet fontos lenne hasznosítanunk a koronavírus járvány 4. hulláma kapcsán. (1)

A tanulmány bizonyítja, hogy az L-arginin nevű aminosavból napi 3,2 gramm fogyasztása drámaian gyorsítja a légzésfunkció helyreállását diagnosztizált tüdőgyulladásban és oxigénhiányos légzési elégtelenségben szenvedő betegeknél. Az L-arginin ráadásul nem csak kezdeti szakasztól adagolva, hanemleromlott, súlyosabb állapotban is segítséget jelenthet.

A táplálékkal magunkhoz vett fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az egyik ilyen építőelem az L-arginin, mely a nitrogén-monoxid alapanyaga. Utóbbinak a covid elleni védelem szempontjából fontos tulajdonságai:

  • antimikrobiális hatású; 
  • értágító hatású, segíti a vér szabadabb áramlását, véd a vérrögképződéstől;
  • a tüdőben a glutation nevű molekulával nitrozoglutation nevű hörgőtágító anyagot hoz létre, mely felszabadítja a légutakat, segíti a szabadabb légzést.
  • szükség van rá az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó limfociták termelődéséhez. Az alacsony limfocitaszám fontos előre jelzője annak, hogy egy koronavírusos beteg meghal-e vagy sem. Akik Covid-19 miatt kórházba kerültek, alacsony volt a vérükben az arginin szintje. (2) 

A vizsgálatba bevont betegek 8-14 napja voltak kórházban, mindannyian súlyos, életveszélyes állapotban voltak. Arginin adagolásával gyorsabban következett be javulás a betegek légzésében, és a kontroll csoporthoz képest, közülük nem halt meg senki. Az arginin 6,6-szor jobb esélyeket biztosított arra, hogy a kezeltek légzése a 10. napra javulást mutasson.

Az arginin kiemelkedően hatásos a légzésfunkció helyreállításában. Javasoljuk tehát, hogy Covid-19 fertőzés miatt kialakuló légzési nehézség esetén, kezdjünk el napi 2 × 1,6 gramm L-arginint bevenni egy egész pohár vízzel, éhgyomorra. Ez nem helyettesíti az orvosi segítséget, hiszen a vizsgálatban résztvevők is kórházi standard orvosi ellátást kaptak.

Forrás: Chris Masterjohn: The One Amino Acid That Could Cure COVID, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Hivatkozások:

  1. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00405-3/fulltext
  2. https://www.pnas.org/content/118/25/e2101708118
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!