Keresés
Close this search box.

Egy közkedvelt energiaforrás új oldala – Ön hallott már róla?

//

A téli hűvös, nyirkos időjárás beköszöntével sokan tapasztalnak fásultságot, enerváltságot, mely a mindennapok során nemcsak a hangulatunkat, hanem mentális egészségünket, teljesítőképességünket is befolyásolja. Jó lenne ilyenkor valahogy feltöltődni, energetizálódni. Vajon milyen hatóanyag ötlik az eszünkbe, ha meghalljuk azt a szót, hogy „energia”?

Sejtjeinkben az energia előállításáért és elraktározásáért felelős sejtalkotók, a mitokondriumok energiatermelő munkájához koenzim Q10 (CoQ10) szükséges1 – ez az ún. elektron-transzport lánc egyik alkotóeleme, részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban így jön létre, nem meglepő tehát a hatóanyag összefüggése az „energia” kérdéskörével.

A kutatókat szerte a világon a Q10 teljesen más oldala kezdte el foglalkoztatni: az elmúlt időszak számos tanulmánya foglalkozik a hatóanyag lehetséges pozitív hatásával szív- és érrendszeri betegségek, illetve azok szövődményeinek esetében.

Az egyik ilyen kutatás2 során 424 kardiovaszkuláris beteget vizsgáltak, orvos által összeállított étrendjüket Q10-zel egészítették ki. A kapott eredményeket a New York Heart Association (NYHA) funkcionális skála alapján értékelték, mely szerint a betegek 58%-a 1 kategóriát, 28%-a 2 kategóriát, 1,2%-a pedig 3 kategóriát javult. A szívizom működésének statisztikailag jelentős javulását a következő paraméterekkel dokumentálták: a bal kamra falvastagsága, a mitrális billentyű beáramlásának mértéke és a frakcionált rövidülés. A kutatás során azt is megállapították, hogy a vizsgált betegek 43%-a a korábbi 1-5 szívgyógyszer szedését átlagosan 1-3 gyógyszeradagra tudta visszaszorítani.

Egy 2007-es tanulmány3 összességében 12 klinikai vizsgálaton keresztül tanulmányozta a koenzim Q10 és a magas vérnyomás csökkentésének lehetőségét. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koenzim Q10 képes a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél – jelentős mellékhatások nélkül – csökkenteni a szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást pedig 10 Hgmm-rel.

Eddigi tapasztalataink alapján a SARS-CoV-2 olyan vírustörzs, amely különböző variánsainak útján hajlamos a hullámokban való visszatérésre, ennek megfelelően immunrendszerünk védelme továbbra is stratégiai fontosságú, szem előtt tartva a fertőzéssel járó esetleges szövődmények megelőzését is. A quercetin például olyan, növények levelében koncentrálódó polifenolos vegyület, amely nagy segítségünkre lehet az említett tényezőkkel szemben. Ismerve a Covid-19- fertőzés lehetséges szív- és érrendszeri szövődményeit valamelyest megnyugtató, hogy korábban már tudományos bizonyosságot nyert ennek a hatóanyagnak a gyulladáscsökkentő, trombocitagátló potenciálja, valamint a keringési rendszerre gyakorolt hatása.4 Egy 2020-as tanulmány szerint bizonyos polifenolok (például a quercetin) megelőző és kiegészítő terápiás alkalmazása megzavarhatja a koronavírus belépési és replikációs ciklusának különböző szakaszait.5 Hasonló természetű, elsősorban vörösbogyós gyümölcsökben fellelhető polifenolos vegyület a resveratrol is, amely egyes vörösborokban is nagymértékben koncentrálódik.

Érdekesség: több epidemiológiai vizsgálat azt találta, hogy a vörösbor mérsékelt (!) fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegségek (CHD) miatti halálozási arányt. A resveratrol egyes származékai hatékonyak lehetnek olyan trombózisgátló szerek előállításában, melyek terápiás potenciállal bírnak a kardiovaszkuláris egészség javításában.6


Szabó László
hatóanyag-szakértő

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16911914/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7752828/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17287847/
  4. https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC 7385538/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16507316/
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!