Keresés
Close this search box.

Egyre csak fázom, a kilóim pedig gyarapodnak!

//

Valóban hideg van! Nem csoda, ha didergünk a szabad levegőn. Annál furcsább, ha valaki az otthon melegében pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fázni képes. Gondolhatnánk, hogy a testünket övező zsírpárnák legalább melegítenek, de sokan a túlsúly ellenére is folyton fagyoskodnak. Mi állhat e szokatlan tünetek hátterében?

Fázékonyság

Sokan csupán alkati sajátosságnak tekintik a csökkent hidegtűrést, és belenyugszanak, hogy számukra a tél kész szenvedés. A test hőszabályozásában a pajzsmirigy is részt vesz, hiszen e szerv elsődlegesen az anyagcsere-folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén azonban az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagosnál jobban és gyakrabban fázik, ráadásul az alap testhőmérséklete is alacsonyabb lesz, végtagjai gyakran hidegek emiatt.

A pajzsmirigy-alulműködés igen sok embert érint, és sajnos nagy számban vannak azok is, akiknél bár fennáll a hormonzavar, de nem tudnak betegségükről. Ennek oka, hogy legtöbbször igen általános tüneteket produkál: túlsúly, menstruációs zavar, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, székrekedés.

Túlsúly

A tünetek között vezető helyen szerepel a túlsúly, mely sok egyéb problémát is generálhat. Sok beteg szinte végeláthatatlan harcot folytat a plusz kilók ellen. Amennyiben túl kevés T3 és T4 hormon termelődik, úgy az anyagcsere lelassul, vele együtt az emésztés, a pulzus és a vérnyomás is csökken. Székrekedés alakulhat ki, a plusz kilók is gyorsabban felrakódnak, ráadásul nehezebb is tőlük megszabadulni. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit.

A kezelés nagy jelentőséggel bír, hiszen ez az állapot az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (például meddőség, vetélés). Ha valakiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, fontos, hogy vérvétel útján megbizonyosodjon a TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyek alapján a betegség diagnosztizálható.

A terápia

Az első és legfontosabb lépés a hiányzó hormonok pótlása, mely gyógyszeres úton történik. Egy jól beállított terápia egyrészt normalizálja a pajzsmirigyhormonok értékeit, másrészt – az anyagcsere fokozása révén – a túlsúlytól is segít megszabadítani. Ehhez azonban fontos a megfelelő dózis megállapítása, melyhez az értékek rendszeres ellenőrzése szükséges. Természetesen túlsúly esetén megfelelő diétára, étrendi változtatásokra is szükség van. Amennyiben ennek ellenére sem indul el a fogyás, úgy növelni szükséges az adagolt hormon mennyiségét.

Gluténmentes diéta

Kutatások szerint a pajzsmirigy-alulműködés és a gluténérzékenység gyakran együtt jár, és mindkettő okozhat túlsúlyt (gyermekeknél a gluténérzékenység jellemzően súlycsökkenéssel jár). Éppen ezért, ha nem tud megszabadulni a gyógyszeres kezelés ellenére sem a plusz kilóktól, érdemes vizsgálatot végezni gluténérzékenység irányában is.

Egyéb hormonzavar

Sajnos előfordul, hogy több hormonzavar egyszerre jelentkezik, így könnyen lehet, hogy bár a hormonpótlással eredményesen kezelik a pajzsmirigyzavart, mégsem olvadnak le a kilók. Ennek oka sokszor az lehet, hogy a pajzsmirigy probléma mellett esetleg más hormonális zavar – például inzulinrezisztencia vagy Cushing-kór – is fennáll, mely szintén okozhat túlsúlyt. Amennyiben hosszabb ideje eredménytelenül próbál megszabadulni a felesleges kilóktól, érdemes lehet az egész hormonrendszert megvizsgáltatni.

Amennyiben a terápia sikerrel jár, nemcsak a túlsúlynak mondhat búcsút, hanem a hideggel szembeni érzékenység is megszűnik, így a téli hónapokban is jól érezheti magát, akár szabadtéri programokra is bátran vállalkozhat!

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!