Keresés
Close this search box.

Miért vagyok ennyire fáradt?

//

Olykor mindenkivel előfordul, hogy reggel nehezen kel ki az ágyból. Ha azonban ez az állapot már hosszabb ideje tart, érdemes elgondolkodni, nincs-e komolyabb gond a háttérben.

Túl keveset alszunk

Az emberek alvásigénye igen eltérő lehet. Szakemberek felnőttek számára sem ajánlják, hogy napi 6 óránál kevesebbet aludjanak, az ideális 7-8 óra lenne. Ennyi pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy másnap kávétúladagolás nélkül bírjuk ki a napot.

Stresszes az élete?

A túl sok stressz károsítja az immun-, a hormonális és az idegrendszert, meg a szív egészségét. Az állandó felfokozott idegállapot miatt gyomorproblémák, hasmenés, székrekedés, álmatlanság, szorongás, fejfájás, izomfájdalom és gyakoribb fertőző betegségek jelentkezhetnek. Az állandó túlhajtott, „készenléti” állapotban ugyanis a szervezet nagyon kimerül.

Futtában bekapott falatok, elfelejtett italok

Nem csoda, hogy hamar kifáradunk, ha szervezetünk nem kapja meg a számára elegendő mennyiségű energiát és tápanyagot. Szakítsunk időt napközben az étkezésekre, válogassunk egészséges ételeket! Ha kell, vigyünk magunkkal otthonról ebédet! Figyeljünk a napközbeni rendszeres ivásra, hogy ne csak este jusson eszünkbe, hogy egész nap szinte semmit nem ittunk!

Vérszegénység

Főként nőknél fordul elő, hogy kevés a hemoglobin, a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja. Ilyenkor jellegzetes tünet a sápadt arc, a fáradékonyság, az összpontosítási problémák.

A vasraktárak feltöltéséhez az egyéni adagolást vérvizsgálattal lehet eldönteni. Ha azonban vaspótlás mellett is fennáll a vérszegénység, akkor egyéb betegség, például autoimmun eredetű cöliákia is állhat a háttérben, amikor javulást az alapbetegség kezelésével lehet elérni.

Az immunrendszer betegségei

Az autoimmun betegségek – például lupusz, sokízületi gyulladás vagy autoimmun eredetű pajzsmirigy-gyulladás – szerteágazó tüneteket okozhatnak. Ha a fáradtság mellett egyéb panaszaink is vannak, akkor a megfelelő kezelés érdekében érdemes mielőbb kivizsgáltatni.

Dr. Kádár János
belgyógyász-immunológus főorvos
ImmunKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!