Keresés
Close this search box.

Omicron, az új variáns – mit tudunk most?

//

Most, december közepén – a tudósok gyors ütemű munkájának köszönhetően - egyre több hír, adat és tudományos eredmény érkezik az Omicronról, az egy hónapja Dél-Afrikából gyors terjedésnek indult új COVID-variánsról.

Az Omicron esetében a tudósok kb. 50 mutációt mutattak ki, ezek közül 30 a tüskefehérjéket érinti, ami segíti a vírus behatolását a szervezetbe. A mutációk közül néhány a korábbi variánsoknál is megtalálható, de vannak csak az Omicronra jellemző mutációk is.

Dél-Afrikai adatok szerint az Omicron kapcsán növekszik az újra-fertőződés kockázata, azaz a korábbi megbetegedés kevésbé jelent védelmet az új variáns ellen. 

Amerikai statisztikák azt mutatják, hogy az Omicron variánssal fertőzöttek több mint 75%-a már oltott, 1/3-a pedig már a 3. oltást is megkapta. Felmerült, hogy az Omicron a tüskefehérjéken lévő egyes mutációk miatt esetleg elkerülheti a korábbi oltások által biztosított immunvédelmet, ami a járvány fokozódásához vezethet. Ez a feltételezés azonban még nem nyert bizonyítást. 

Albert Bourla, PhD, a Pfizer elnöke korábban úgy vélte, hogy a jelenleg aktuális, a téli hónapokban a védelmet növelő 3. oltás után csak egy évvel később lesz szükség esetleg 4. oltásra. Most az Omicron-variáns rendkívül gyors terjedése miatt úgy látja, hogy a 4. oltás ennél korábban, már tavasszal szükségessé válhat. A Pfizer Omicron ellen is hatékony vakcinája legkorábban márciusra készülhet el.

A WHO jelentése szerint jelenleg 57 országból jelentették az Omicron variáns megjelenését, de terjedése várhatóan gyors ütemben folytatódik majd.

Az Omicron – a magas fertőzőképesség mellett – a legtöbb esetben a Deltánál enyhébb tünetekkel jár: általában köhögés, fáradtság, kimerültség, esetleg fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. 

Sok kezelőorvos beszámolója szerint, az előző variánsoktól eltérően, a páciensek általában nem tapasztalják a szaglás és ízérzékelés elvesztését, valamint az oxigénszint jelentős csökkenését. Igen ritkán kerül sor kórházi beutalásra, a panaszok általában otthon, konzervatív módszerekkel kezelhetők.

Az Omicron gyors terjedése ellenére jelenleg még a Delta variáns dominál és okoz komolyabb, esetenként kórházi kezelést igénylő megbetegedéseket. A tudósok hangsúlyozzák: minél több mutációval rendelkezik egy variáns, annál erősebb immunrendszerre van szükségünk a leküzdéséhez, hiszen az esetleges gyorsabb terjedés mellett, vélhetően az immunrendszer megkerülésére is jobb „képességekkel” bír.

Angliában és Dániában ugrásszerűen növekszik az új mutációval fertőzöttek száma, igaz, a szakemberek ezt azzal is magyarázzák, hogy e két ország élen jár a fertőzést okozó konkrét vírus-variáns pontos tesztelésében,meghatározásában és az Omicron-pozitív esetek kontakt-kutatásában, emiatt ők más országoknál pontosabb adatokkal rendelkeznek. Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes a BBC-nek adott interjúban szorgalmazta a 3. oltás mielőbbi felvételét, hogy mindenki nyugodtan ünnepelhesse a Karácsonyt.

Michael Osterholm, PhD, a Minnesota Egyetem egyik kutatóközpontjának igazgatója szerint a következő hetekben a világ sok országában rendkívül magas esetszámok várhatók, és ez nem meglepő, hiszen ez a vírus is pont úgy működik, mint minden más magas fertőzőképességű légúti vírus.

Ezt a kijelentést amerikai kutatók (Nference, Massachusetts) már igazolták is. Vizsgálatuk szerint az Omicron rendelkezik egy másik, az emberi szervezetben megfázásos tüneteket okozó koronavírus típus (HCoV-229E) genetikai kódjával. Ezt a kódot a COVID-19 eddigi variánsaiban nem találták meg.

Venky Soundararajan, PhD, az egyik kutató elmagyarázza, hogy a SARS-CoV-2 vírus, mely a COVID-19 néven ismert megbetegedést okozza, megfertőzhet olyanokat is, akik másfajta koronavírussal is találkoztak, s a tüdő, illetve a gyomor-bélrendszer sejtjei egyszerre tartalmazhatják mindkét vírust, így azoknak lehetősége nyílik megosztani a genetikai anyagot a másikkal. Ahogy egy vírus fertőzőképessége növekszik, általában csökken az általa okozott tünetek súlyossága, de az Omicron esetében még sok adatra és vizsgálatra van szükség, hogy biztosan tudjuk, mi várhat ránk a következő hónapok során – hangsúlyozza a kutató.

Források:

  1. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211209/omicron-fourth-vaccine-dose-pfizer
  2. https://www.webmd.com/lung/news/20211129/omicron-updates-around-the-world
  3. https://www.webmd.com/lung/news/20211130/omicron-very-different-variant
  4. https://www.webmd.com/lung/news/20211206/early-reports-omicron-encouraging-fauci
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!