Keresés
Close this search box.

Rossz kedélyünk gyökerei az emésztőrendszerbe vezetnek?

//

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bélflóránk összetétele befolyásolja agyműködésünket, hangulati életünket. A bélflóránk összetételét pedig táplálkozásunk és a „mellékesen” bevitt egyéb, bélflórát károsító anyagok határozzák meg.

Agyműködésünket általában keresztrejtvényfejtés, nyelvtanulás, több alvás vagy több omega-3 fogyasztása útján igyekszünk javítani. Kevesek gondolnak ennek kapcsán a belekre, pedig ott lehet a hangulatunk javításának, a mentális egészségnek, egyes aggyal kapcsolatos betegségek (pl. a Parkinson-kór) kulcsa.

Valójában két idegrendszerünk van: a központi idegrendszer, ami az agyból és a gerincvelőből áll, illetve az enterális idegrendszer, amely a bélrendszerben található intrinszik (belső) idegrendszer. Mindkettő ugyanabból a fajta szövetből keletkezik a magzati fejlődés során: egy része központi idegrendszerré alakul, másik része pedig enterikus idegrendszerré. A kettőt a bolygóideg (vágusz) köti össze, ami az agytörzsből a hasba lefutó tizedik agyideg.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a bolygóideg az első számú útvonal, amelyen keresztül a bélbaktériumok információt továbbítanak az agy felé. Sokan úgy gondolják, hogy az agy az irányító szervünk. Valójában a belek sokkal több információt küldenek az agynak, mint az agy a beleknek.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy ha stresszes vagy dühös, felfordul vagy megfájdul a gyomra. Ennek az ellenkezője is igaz: az emésztőrendszerben lévő problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészséget, szorongáshoz, depresszióhoz és autizmushoz vezetve.

Korábban a Journal of Neurogastroenterology and Motility (e terület szaklapja) beszámolt arról a felfedezésről, hogy a Bifidobacterium longum nevű probiotikus baktérium segít normalizálni a szorongásos viselkedést. A baktérium a bolygóideg pályájának megváltoztatásával fejti ki hatását a bél-agy kapcsolatban.

Egy másik kutatás azzal az eredménnyel zárult, hogy a probiotikus Lactobacillus rhamnosus jelentős hatással van az agy bizonyos területein a GABA (egy gátló hatású ingerület-átvivő) szintjére. Ez a jótékony baktérium csökkentette a stressz által kiváltott kortikoszteron hormontermelést, ami enyhítette a szorongást és a depressziót.

Érdekes módon a hangulat és az agresszió kontrollálásában szerepet játszó szerotonint termelő neuronok legnagyobb koncentrációban nem az agyban, hanem a belekben találhatók.

Abnormális bélflóra, abnormális agyfejlődés

Dr. Campbell-McBride elmélete szerint a felborult egyensúlyú bélflóra egy sor olyan tünetet produkál, melyek megegyezhetnek az autizmus, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, a dyslexia, a dyspraxia vagy a kényszerbetegség állapotával. Véleménye szerint az autista gyerekek egészséges aggyal és érzékszervekkel születnek, s akkor kezdenek autisztikus tüneteket mutatni, amikor emésztőrendszerük a toxicitás forrásává válik. (Valóban sok autista gyereknek vannak bélrendszeri problémái.)

Ezt a teóriát támasztja alá az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kutatási eredménye: azonosítottak egy sutterella nevű baktériumot, ami kizárólag az autista gyerekek bélrendszerében él, ott a bélflóra domináns komponense.

Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia lapjában megjelent korábbi kutatási beszámoló szerint a bélbaktériumok befolyásolhatják az emlősök korai agyfejlődését és viselkedését.

Hiányuk kisgyermekkorban végérvényesen megváltoztatja a génműködést és a tanulással, memóriával, motoros kontrollal kapcsolatos jelzőpályákat.

A bélflóra sérülését okozzák: a feldolgozott élelmiszerek, édes üdítők, cukrok fogyasztása, a klórozott, fluorizált ivóvíz, az antibiotikumok, a mezőgazdasági vegyszerek és a környezetszennyezés.

Az egészséges bélflóra újra telepítése mindenki számára fontos, különösen a várandós nőknek, hiszen az újszülött bélflórájának összetétele és későbbi egészsége nagyban ezen múlik.

Optimalizáljuk a bélflórát:

  • Együnk fermentált ételeket, például savanyú káposztát, uborkát, hagymát!
  • Szedjünk kúraszerűen probiotikus készítményt!
  • Az anyák szoptassák minél tovább a csecsemőt! Az anyatej – értékes összetevői mellett – olyan anyagokat is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélrendszer és az agyfunkciók egészségéhez. Ezzel az anyák életre szóló ajándékot adnak gyermeküknek.

Forrás: Dr. Joseph Mercola: The Root Cause of Anxiety and Depression That Few Suspect, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!